24 Αύγουστος 2019, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2019, 11:17

Προς τη Μερσίνα της Τουρκίας το ιρανικό τάνκερ

  • Το ιρανικό τάνκερ φέρεται να έφτασε στον προορισμό του
    (Φωτ.: αρχείο MarineTraffic.com / Tony Hogwood)

Προορισμό την Τουρκία, και συγκεκριμένα το λιμάνι της Μερσίνας, ίσως τελικά να έχει το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya-1 με τα 2,1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, το οποίο αναχώρησε από το Γιβραλτάρ στις 18 Αυγούστου. Εν μέσω αμερικανικών πιέσεων προς τις χώρες που θα δώσουν βοήθεια, το πλοίο άλλαξε τον προορισμό του στο Αυτόματο Σύστημα Ταυτοποίησης (AIS) επιλέγοντας τη Μερσίνα αντί της Καλαμάτας, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Associated Press, τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς στο AIS μπορεί να εισαχθεί οποιοσδήποτε προορισμός.

Από την άλλη, η Μερσίνα απέχει περίπου 200 χλμ από το διυλιστήριο της Συρίας, εκεί όπου θεωρείται ότι κατευθυνόταν το Grace-1 (μετά την απελευθέρωσή του άλλαξε το όνομα και ύψωσε την ιρανική σημαία), προτού συλληφθεί στο Γιβραλτάρ από βρετανικές δυνάμεις.

Προς το παρόν η Τεχεράνη δεν επιβεβαιώνει τον νέο προορισμό, ενώ δεν υπάρχει σχόλιο ούτε από την τουρκική πλευρά, η οποία στις 16 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσει νέα τριμερή σύνοδο για τη Συρία.

Με βάση το σύστημα εντοπισμού πλοίων MarineTraffic.com, το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται νότια της Σικελίας και, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα με την οποία κινείται, εκτιμάται ότι θα φτάσει στη Μερσίνα σε περίπου μία εβδομάδα.