24 Αύγουστος 2019, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2019, 09:57

Η Παναγία γιορτάστηκε και φέτος στα ερείπια της Μονής Φανερωμένης στην Κύζικο

  • Η Παναγία γιορτάστηκε και φέτος στα ερείπια της Μονής Φανερωμένης στην Κύζικο
    O Οικουμενικός Πατριάρχης στα ερείπια της Μονής της Φανερωμένης στην Κύζικο (φωτ.: Facebook / Stelios Kelaiditis)

Την Παναγία γιόρτασαν χθες, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι χριστιανοί στην Κύζικο, στην ιστορική Μονής της Φανερωμένης, η οποία βρίσκεται μεταξύ Αρτάκης και Περάμου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξασφάλισε την άδεια από τις τουρκικές Αρχές, και έτσι για μία ακόμα χρονιά πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παρουσία πολλών προσκυνητών από την Ελλάδα, της γενικής προξένου της χώρας μας και του δημάρχου Αρτάκης. Συλλειτούργησαν οι επίσκοποι Ερυθρών Κύριλλος και Ευδοκιάδος Αμβρόσιος.

Τα ερείπια της μονής βρίσκονται μέσα σε κοιλάδα στην ψηλότερη κορυφή του Δινδύμου Όρους και περιβάλλονται από πλατάνια.

«Η αναβίωση της πανηγύρεως αυτής στάθηκε αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα και από κοντά, μέσα στα πέντε αυτά χρόνια, και όλα τα άλλα μέρη της ευλογημένης Κυζικηνής χερσονήσου. Ήταν η αφορμή για να ζωντανέψουν μπροστά μας οι συναισθηματικά φορτισμένες διηγήσεις των παππούδων μας, τα λίγα κείμενα που διασώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την Αρτάκη το 1917, καθώς και οι προσωπικές μαρτυρίες που μετά το 1922 επιμελώς κατέγραψαν επιφανείς Κυζικηνοί, όπως ο Ιπποκράτης Μακρής, ο Ορέστης Λογοθετίδης και ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης», τόνισε ο Πέτρος Ποδάρας προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η Μονή της Φανερωμένης ήταν γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται στον 1ο αιώνα. Όταν το 1922 οι Αρτακηνοί εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κατάφεραν και διέσωσαν την εικόνα, την οποία μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε φυλάσσεται στο αριστερό κλίτος του πατριαρχικού ναού στο Φανάρι.