23 Αύγουστος 2019, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2019, 19:58

Μετόπη Παρθενώνα: Από τον Λούβρο στην Αθήνα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

  • Άρθρο στην Washington Post υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
    Τμήμα της μετόπης, με θέμα την Κενταυρομαχία, το οποίο μεταφέρθηκε από τον Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Την απόλυτη ικανοποίησή της για τις επαφές που έγιναν στον Παρίσι εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο για τη δημόσια δήλωση Μακρόν περί αλληλεγγύης στην Κύπρο, όσο και για την αποδοχή της πρότασης να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταφερθεί από το Λούβρο και να εκτεθεί στην Αθήνα η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα. Μία από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μία εκτίθεται στον Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από τον λόρδο Έλγιν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από τον Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στον Λούβρο.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, από τη γαλλική πρωτεύουσα ξεκίνησε η προσπάθειά του να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, την επόμενη Πέμπτη θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Άμστερνταμ, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ.

Αποτιμώντας την επίσκεψη, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η επίσκεψη στο Παρίσι ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς κρίσης και την απόφαση του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου να γυρίσει οριστικά σελίδα. Η συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στα γαλλικά δίχως διερμηνέα, εξασφαλίζοντας περισσότερο χρόνο και άμεση επικοινωνία, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον αμυντικό τομέα και σύμφωνα με πληροφορίες στους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις στο πεδίο αυτό. 

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.