23 Αύγουστος 2019, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2019, 19:05

Ποντιακό Μουσείο απέκτησε το Μπαμπαλιό Βάλτου (φωτο)

  • Ποντιακό Μουσείο απέκτησε το Μπαμπαλιό Βάλτου (φωτο)
    Εικόνα από τα εγκαίνια του Ποντιακού Μουσείου Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας (φωτ.: agriniopress.gr)

Στις 15 Αυγούστου, και με τη δέουσα λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ποντιακού Μουσείου Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες Πατρίδες», όπου και ανήκει το μουσείο, επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και παράλληλα τίμησαν την επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το κτήριο όπου θα στεγάζεται το μουσείο είναι το Δημοτικό Σχολείο του Μπαμπαλιού, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αναστάσιος Αποστολάκης.

Το δρώμενο που ακολούθησε, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και σε κείμενα του πολυτάλαντου Ηλία Υφαντίδη, καθήλωσε τον κόσμο, καθώς αφορούσε και την ιστορία της δημιουργίας του χωριού Μπαμπαλιό. Αργότερα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου –με χοροδιδασκάλισσα τη Μαρία Βασιλειάδου και συντονίστρια τη Δέσποινα Σωτηριάδου– ενθουσίασαν με τους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς που παρουσίασαν.

Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων ακολούθησε κέρασμα με χειροποίητα γλυκά, τα οποία επιμελήθηκαν μέλη του συλλόγου και κρατήθηκαν ως ενθύμιο από τους παρευρισκομένους.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας Σοφία Παντελίδη-Κοσμίδη, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας Νίκος Φωτιάδης και μέλη του χορευτικού, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτριος Ψαθάς» Δήμος Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συγκίνηση ήταν φανερή στα μάτια του κόσμου, καθώς τα κειμήλια που άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί τους θα στέκουν εκεί και θα θυμίζουν την ιστορία τους. Το περίφημο χωριό Μπαμπαλιό θα έχει πλέον ένα στολίδι που θα κοσμεί και θα φωτίζει, θα ενεργοποιεί τη θύμηση και θα καθρεφτίζει το παρελθόν στο παρόν.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από agriniopress.gr.
Gallery