23 Αύγουστος 2019, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2019, 15:26

Αρχαιότερη κατά 6 αιώνες είναι η Τροία! (βίντεο)

  • Αρχαιότερη κατά 6 αιώνες είναι η Τροία! (βίντεο)
    (Φωτ.: εφ. Hürriyet)

Η αρχαία πόλη που αποτέλεσε το σκηνικό του Τρωικού Πολέμου, που καταστράφηκε από πολέμους, πυρκαγιές και σεισμούς, αλλά συνεχίζει να δίνει… τροφή στους αρχαιολόγους, η Τροία του Ομήρου στο σημερινό Τσανάκαλε της Τουρκίας (Δαρδανέλια για τους Έλληνες), ίσως να είναι κατά έξι αιώνες πιο παλιά απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Οι ανασκαφές που κάνει η 40μελής ομάδα του καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν έφεραν στο φως ένα νέο οικιστικό επίπεδο, γεγονός που πάει πιο πίσω τη χρονολόγηση της Τροίας!

Στα 156 χρόνια ανασκαφών, που ξεκίνησαν το 1870 από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί δέκα οικιστικά επίπεδα. Στο νέο επίπεδο που ανακαλύφθηκε, το Τροία-ο, οι ανασκαφείς βρήκαν ίχνη φωτιάς, κεραμικά και ξύλινους πασσάλους. «Η Τροία, το πιθανότερο, ιδρύθηκε περί το 3500 π.Χ., όπως δείχνει το επίπεδο οικισμού 0 που ανακαλύψαμε», τονίζει ο Ρουστέμ Ασλάν.

Το τουριστικό ενδιαφέρον για την Τροία, μετά και το άνοιγμα του μουσείου το 2018, είναι μεγάλο και αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά και τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου.