23 Αύγουστος 2019, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2019, 12:58

Πρέσπες 2019: Μηνύματα και μουσική για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Πρέσπες 2019: Μηνύματα και μουσική για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Κώστας Πατρίκας / facebook)

Στο Λιμνοχώρι Φλώρινας, στις όχθες της Ζάζαρης, άνοιξε η αυλαία του φετινού κύκλου εκδηλώσεων «Πρέσπες 2019», οι οποίες έχουν ως επίκεντρο το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα. Το φεστιβάλ, που κλείνει 30 χρόνια ζωής, είναι αφιερωμένο στον καθηγητή που ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της Μικρής Πρέσπας Νίκο Μουτσόπουλο, ωστόσο η χθεσινή βραδιά είχε στο επίκεντρο τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με μια συναυλία των αδελφών Τσαχουρίδη και της Λιζέτας Νικολάου.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Αλέξης Κωστάλας. «Γενοκτονία αυτοί, προκοπή εμείς εδώ», είπε προλογίζοντας τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αλέξης Κωστάλας αφηγήθηκε την ιστορία ενός ιερέα που ήρθε με την Ανταλλαγή και που περπατούσε στη γη της Μακεδονίας ψάχνοντας να βρει ένα μέρος που να τον χρειάζονται. Συναντήθηκε με έναν ηλικιωμένο που κοιτούσε ένα ρυάκι, το οποίο το παρομοίασε με τη ζωή του που κυλά και χάνεται. «Μην στεναχωριέσαι, πάει κατά τη θάλασσα, όλες οι ζωές εκεί πάνε. Γι’ αυτό είναι αλμυρή, από τα δάκρυα. Τα δάκρυα, όμως, καθαρίζουν τα μάτια και μετά βλέπουν τα πράγματα λίγο καλύτερα», αποκρίθηκε ο ιερέας, όπως περιέγραψε ο Αλέξης Κωστάλας.


(Βίντεο: neaflorina.gr)

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. «Είμαστε πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες ποντιακής καταγωγής που στη συμφορά του ελληνισμού της Ανατολής μπορεί να χάσαμε το σώμα του Πόντου, αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας, και αυτό το επιβεβαιώνει και η δική σας παρουσία σε αυτόν τον ιερό χώρο, στον οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις», σημείωσε. Ακόμα πρόσθεσε ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν τη διάλυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά την αποκατάσταση της ιστορίας.

«Έχουμε την ανάγκη να μεταφραστούν τα βιβλία και όλες οι πηγές, ώστε το ελληνικό Κοινοβούλιο να κάνει το χρέος του, να ζητήσει τη συμπαράσταση των κυβερνήσεων για τη διεθνή αναγνώριση», πρόσθεσε.

Η... ψυχή των «Πρεσπών», ο Γιώργος Λιάνης, συγκινημένος αναφέρθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ηρώδειο στις 19 Μαΐου για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τονίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο θέλησε να κάνει στις φετινές εκδηλώσεις διότι «αυτό το πράγμα είναι ένας ενωτικός φακός, ο καημός της ρωμιοσύνης», και πρόσθεσε: «Ο αγώνας γι’ αυτόν τον καημό που σέρνουμε, συνεχίζεται».


(Φωτ.: radio-lehovo.gr)

Η συναυλία ξεκίνησε με τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη να ερμηνεύει το «Παράπονο – Η ξενιτιά», τη διασκευή ενός παραδοσιακού αρμενικού τραγουδιού, με τον αδερφό του, Ματθαίο, στην ποντιακή λύρα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα  με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Βασίλης Λέκκας και για πρώτη φορά η Πάολα θα ερμηνεύσουν τραγούδια του συνθέτη στη συναυλία στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ22
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2019