23 Αύγουστος 2019, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2019, 11:32

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μου το Μάτι να γίνει καλύτερο από πριν

  • Μητσοτάκης: Δέσμευσή μου το Μάτι να γίνει καλύτερο από πριν
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Το χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι επισκέφθηκε σήμερα πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του εργοταξίου που στήθηκε για να καθαριστεί το οικόπεδο που βρίσκεται επί της Λ. Μαραθώνος, και συνομίλησε με εργαζόμενους και χειριστές μηχανημάτων που συμμετέχουν στις εργασίες.

Περίπου 20.000 τόνοι εύφλεκτης ύλης είχαν εναποτεθεί στο σημείο και παρέμεναν εκεί, δημιουργώντας κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή.

«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί το οικόπεδο-βόμβα, αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές. Όπως ανέφερε, για το σχέδιο αναγέννησης ενδιαφέρονται ξένα πανεπιστήμια, και σημείωσε πως σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο καθαρισμός έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο, καθώς υπήρχε σύμβαση για την μεταφορά της καύσιμης ύλης στο οικόπεδο, αλλά όχι και πρόβλεψη για την απομάκρυνσης της. «Μέσα στα χρονοδιαγράμματα υλοποιήθηκε το έργο του καθαρισμού», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες από το κράτος. «Αυτή είναι η κανονικότητα», κατέληξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και της δασικής πολιτικής, ώστε να υπάρχουν και δράσεις πρόληψης. Τόνισε, όμως, πως με τις ίδιες δυνάμεις φέτος δόθηκε μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές και ευχαρίστησε όσους εμπλέκονται, και ιδιαιτέρως τον γραμματέα Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. «Χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση», υποστήριξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ δέχθηκε αίτημα των εκπροσώπων των κατοίκων να συναντηθούν, αλλά, όπως είπε, «μακριά από τις κάμερες».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.