23 Αύγουστος 2019, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2019, 09:33

Ιρανικό τάνκερ: Νέες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ για «επιθετικές» κυρώσεις

  • Το ιρανικό τάνκερ δεν κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αλεξανδρέττας
    (Φωτ.: EPA / A. Carrasco Ragel)

Νέα αυστηρή προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya-1 (πρώην Grace 1) που βρίσκεται εν πλω μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει με «επιθετικό» τρόπο τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν προκειμένου να εμποδίσει τον ιδιωτικό τομέα να δώσει βοήθεια.

«Ο ναυτιλιακός τομέας ειδοποιήθηκε ότι θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ», τόνισε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Η Ουάσινγκτον, που επιθυμεί τη σύλληψη του τάνκερ που μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, έχει ήδη προειδοποιήσει και διάφορες χώρες για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περίπτωση που επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του.

Τα δεδομένα από τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι το Adrian Darya-1 έχει χαράξει πορεία προς την Ελλάδα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γαλλικό κανάλι διέψευσε την πληροφορία, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει δεχθεί αίτημα άδειας εισόδου σε ελληνικό λιμάνι.

Χθες, ρεπορτάζ της Wall Street Journal ανέφερε ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο το τάνκερ να μείνει από καύσιμα εν πλω στη Μεσόγειο. Για να επιστρέψει στο Ιράν θα πρέπει να κάνει τον περίπλου της Αφρικής και να περάσει και πάλι από το Γιβραλτάρ, καθώς ο όγκος του δεν του επιτρέπει να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Για να περάσει από το Σουέζ, είπαν ειδικοί που μίλησαν στο BBC, θα πρέπει να ξεφορτώσει τα μισά βαρέλια. Ο Σαμίρ Μαντανί, ένας από τους ιδρυτές του TankerTrackers.com, εκτίμησε ότι το πλοίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ούτε στη Συρία να ξεφορτώσει το πετρέλαιο χωρίς βοήθεια. Στόχος του Ιράν, πρόσθεσε, είναι να μπει στα χωρικά ύδατα της Συρίας και εκεί με τη βοήθεια μικρότερων πλοίων να παραδώσει τα βαρέλια.