22 Αύγουστος 2019, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 19:28

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον θάνατο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν

  • Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον θάνατο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν
    Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Μαρκ Έσπερ (φωτ.: EPA / Issei Kato)

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν, ενός εκ των γιων του Οσάμα μπιν Λάντεν, που παρουσιαζόταν ως ο διάδοχός του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox που προβλήθηκε χθες το βράδυ, ο Αμερικανικός αξιωματούχος, ερωτηθείς για τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε.

«Δεν έχω τις λεπτομέρειες. Κι αν τις είχα, δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσα να τις μοιραστώ μαζί σας» δήλωσε ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου. Όταν ρωτήθηκε εάν ο Χάμζα είναι πράγματι νεκρός, ο Έσπερ απάντησε: «αυτό καταλαβαίνω εγώ».

Αμερικανικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουλίου ότι ο Χάμζα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κι ότι οι ΗΠΑ είχαν συμβάλει στην επιχείρηση με στόχο την εξουδετέρωσή του. Όμως, ο θάνατός του δεν είχε επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ο αγαπημένος γιος, ήτοι ο εκλεγμένος διάδοχος, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ιδρυτή του τρομοκρατικού δικτύου που διέπραξε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Το όνομα του 30χρονου δέσποζε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τα πρόσωπα που κατηγορούνται για «τρομοκρατία». Η Ουάσινγκτον προσέφερε τον Φεβρουάριο αποζημίωση ύψους 1 εκατ. δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα βοηθούσε στον εντοπισμό του.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.