22 Αύγουστος 2019, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 17:18

Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη: Μήνυμα του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

  • Μητσοτάκης-Μακρόν συνομίλησαν για την Ανατολική Μεσόγειο 2
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές δηλώσεις πριν από τη συνάντησή τους στο Παρίσι (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

Την αλληλεγγύη αλλά και την επαγρύπνηση της Γαλλίας έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι: «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτόν», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ακόμη, εξέφρασε αλληλεγγύη όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Έκανε λόγο για περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως είναι το κλίμα. «Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Μακρόν, και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό», και σημείωσε πως «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. [...] Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη», τόνισε ο Μακρόν.


(Φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Γαλλία είναι μια χώρα ισχυρή, σημαντική και σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και στην Επανάσταση του 1821. «Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Επίσης, απηύθυνε πρόσκληση στη γαλλική επιχειρηματικότητα για να συμμετάσχει στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας, και πρόσθεσε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο πρόεδρος Μακρόν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.