25 Αύγουστος 2019, 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2019, 19:39

Αρώνια, η νέα υπερτροφή

  • Αρώνια, η νέα υπερτροφή
    (Φωτ.: pixabay.com)

Προέρχεται από τις Ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ από τις αρχές του 20ού αιώνα καλλιεργείται και στην ανατολική Ευρώπη. Δεν είχε εκτιμηθεί σωστά, αλλά τελευταία η αρώνια κερδίζει αναγνώριση σαν υπερτροφή. Το φυτό είναι ένας θάμνος που μεγαλώνει σε υγρά εδάφη και βάλτους, και ο καρπός –που είναι είδους μούρου– καταναλώνεται κυρίως φρέσκος ή αποξηραμένος, σε χυμούς, σε συμπυκνώματα και σε σκόνη.

Λόγω της μεγάλης του στυπτικότητας χρησιμοποιείται επίσης σε μαρμελάδες, σάλτσες, παγωτά, σιρόπια, κρασιά, τσάι, ακόμη και σε παιδικές τροφές.

Η Ριζική Ικανότητα Απορρόφησης Οξυγόνου (ORAC) αυτού του μούρου είναι υψηλότερη από κάθε άλλο μούρο ή φρούτο. Η ORAC είναι η μέθοδος που μετρά την περιεκτικότητα των τροφών σε αντιοξειδωτικά. Γενικά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τροφές με υψηλή ORAC έχουν την ικανότητα να βοηθούν στην αντιγήρανση, στην καταπολέμηση του καρκίνου και σε πλήθος άλλων ασθενειών. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 30 καρποί αρώνιας δίνουν στον οργανισμό 7.400 μονάδες ORAC όταν η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι από 3.000 έως 5.000.

Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της αρώνιας αποδίδονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, και ιδιαίτερα στις προανθοκυανίνες και στις ανθοκυανίνες. Οι τανίνες, οι κατεχίνες, η κερσετίνη, η προκυανιδίνη και τα οξέα που περιέχει συμβάλλουν επίσης στην αντιοξειδωτική της δράση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η αρώνια έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού:

  • Βοηθάει στην καταπολέμηση των ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού έχοντας ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε μια ευρεία γκάμα μικροοργανισμών, και καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με την καταστροφή των κυττάρων.
  • Εξαφανίζει την κυτταρίτιδα.
  • Καταπολεμά τη γρίπη. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση βοηθάει στην καταπολέμηση των ιών της γρίπης – ακόμη και των θανατηφόρων.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, έχοντας την ικανότητα να μειώνει την χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με τους καρπούς της αρώνιας να κερδίζουν συνεχώς αναγνώριση, αν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με ισχυρά αντιοξειδωτικά, δεν έχουμε παρά να την εντάξουμε στην διατροφή μας.

  • Πηγή: itrofi.gr.