22 Αύγουστος 2019, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 16:27

Πλατεία Μικρασιατών απέκτησε η Ιεράπετρα

  • Πλατεία Μικρασιατών απέκτησε η Ιεράπετρα
    (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Ιεραπύτνης και Σητείας)

Στην περιοχή Τζιβαέρι, στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ιεράπετρας, εκεί όπου πριν από σχεδόν 100 χρόνια αποβιβάζονταν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, βρίσκεται πλέον η Πλατεία Μικρασιατών. Η τελετή ονοματοδοσίας έγινε χθες σε κλίμα συγκίνησης. «Κάθε φορά που θυμόμαστε τους Μικρασιάτες προγόνους μας ρίχνουμε λάδι στο κανδήλι της μνήμης και της ιστορίας μας» είπε ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, που τέλεσε τον Αγιασμό.

Μητροπολίτης Κύριλλος: Οι Μικρασιάτες μεγαλούργησαν διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, έχοντας την προστασία της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊσδεριανής, την οποία μετέφεραν ως πολύτιμο θησαυρό.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεόδωρος Καλαντζάκης τόνισε ότι στην Πλατεία Μικρασιατών θα τοποθετηθεί μαρμάρινο μνημείο, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας Ευτυχία Μαρινάκη υπενθύμισε ότι στην πόλη κάποτε έφταναν κυνηγημένοι Έλληνες από τις περιοχές Μάκρη και Λιβίσι.

Η τελετή ονοματοδοσίας ολοκληρώθηκε με χορούς και με παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας (υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Αρώνη) και των «Μικρασιατών του Μεγάλου Κάστρου» (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη).