22 Αύγουστος 2019, 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 13:41

Σύνοδος κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για τη Συρία

  • Σύνοδος κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για τη Συρία
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

Στις 16 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου είναι η συμφωνία του 2018 μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Συρία, η συγκρότηση μιας συνταγματικής επιτροπής και ο τρόπος συνέχισης της πολιτικής διαδικασίας.

Η ανακοίνωση για τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου έγινε την ώρα που η Δαμασκός, με την υποστήριξη της Μόσχας, ανακατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν, στο νότο της Ιντλίμπ.

Το πρακτορείο SANA μετέδωσε σήμερα ότι θα ανοίξει ένας διάδρομος διαφυγής για τους αμάχους – υπολογίζεται ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών και των Σύρων ανταρτών τουλάχιστον 900 άμαχοι σκοτώθηκαν τόσο στην Ιντλίμπ όσο και σε περιοχές της γειτονικής Λαττάκειας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χάγιατ αλ Σαμ, μιας οργάνωσης που ήταν παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. «Η Συριακή Δημοκρατία ανακοινώνει το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στην πόλη Σουράν, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, προκειμένου οι πολίτες που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών στη βόρεια Χάμα και τη νότια Ιντλίμπ να το κάνουν», τονίζεται.