22 Αύγουστος 2019, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 13:10

Ο Τιτανικός διαλύεται: Πώς είναι σήμερα το πιο διάσημο ναυάγιο (βίντεο)

Για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια ειδική ομάδα καταδύθηκε στον Ατλαντικό προκειμένου να αποτυπώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τιτανικός, το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου. Με ειδικές κάμερες που δίνουν υψηλής ανάλυσης βίντεο και φωτογραφίες κατέγραψαν το κουφάρι του πλοίου, το οποίο διαλύεται και κοντεύει να γίνει ένα με το βυθό.

Άλλωστε, έχουν περάσει 107 χρόνια και πλέον η διαδικασία αποσύνθεσης, όπως λένε οι ειδικοί, είναι μη αναστρέψιμη· το ιστορικό ναυάγιο αναμένεται να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες.

Η αποσύνθεση οφείλεται κυρίως στη διάβρωση που έχει επιφέρει το αλάτι και στη δράση διάφορων μικροοργανισμών που ζουν στο βυθό. Ο χρόνος, μάλιστα, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει περισσότερο τις καμπίνες του καπετάνιου και των αξιωματικών. «Η μπανιέρα του καπετάνιου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Τιτανικού, δεν υπάρχει πια», δήλωσε στο BBC o ιστορικός πλοίων Παρκς Στέφενσον, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικά» τα όσα είδε στο βυθό του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ολόκληρο το κατάστρωμα σε εκείνη την πλευρά καταρρέει, το ίδιο και οι κεντρικές αίθουσες.

Από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της κατάδυσης δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο μοντέλου του Τιτανικού, όπως είναι σήμερα. Το βίντεο αποτελεί μέρος του νέου ντοκιμαντέρ της βρετανικής εταιρείας Atlantic Productions, και ανέβηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη.

Το βρετανικό υπερωκεάνιο, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο της εποχής του, προσέκρουσε σε παγόβουνο στις 14 Απριλίου 1912 κατευθυνόμενο προς τη Νέα Υόρκη και βυθίστηκε σε δύο ώρες και 40 λεπτά.