22 Αύγουστος 2019, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 11:14

Η Ελλάδα «διώχνει» το ιρανικό τάνκερ – Τα σενάρια

  • Η Ελλάδα «διώχνει» το ιρανικό τάνκερ – Τα σενάρια
    (Φωτ.: EPA/ A. Carrasco Ragel)

Μακριά από έναν διπλωματικό πόλεμο με πολλούς παράγοντες επιθυμεί να μείνει η Ελλάδα, η οποία δεν θέλει να διαχειριστεί την… καυτή πατάτα με το ιρανικό τάνκερ που απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ όπου βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου μετά από επιχείρηση του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η ελληνική διπλωματία διαψεύδει ότι έχει κατατεθεί αίτημα ελλιμενισμού στην Καλαμάτα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο λιμάνι δεν διαθέτει τις υποδομές για να δεχθεί το Adrian Darya-1, πρώην Grace-1.

Το τάνκερ, που μισθώθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου αξίας 100 εκατ. δολαρίων. Προκειμένου να γίνει η απελευθέρωσή του υπήρξε δέσμευση ότι δεν θα μεταφερθούν στη Συρία.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραδέχθηκε ότι οι Αμερικανοί πιέζουν να μην προσφερθούν διευκολύνσεις στο πλοίο. «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι θα αναλάβουν κάθε δράση προκειμένου να εμποδίσουν την παράδοση του πετρελαίου στη Συρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και σε όποια χώρα δώσει βοήθεια. Διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ιρανικές Αρχές φέρονται να… χτύπησαν και την πόρτα της Λευκωσίας, από την οποία επίσης εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

Σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal τονίζεται ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο το τάνκερ να μείνει από καύσιμα εν πλω στη Μεσόγειο. Για να επιστρέψει στο Ιράν θα πρέπει να κάνει τον περίπλου της Αφρικής και να περάσει και πάλι από το Γιβραλτάρ, καθώς ο όγκος του δεν του επιτρέπει να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Για να περάσει από το Σουέζ, είπαν ειδικοί που μίλησαν στο BBC, θα πρέπει να ξεφορτώσει τα μισά βαρέλια. Ο Σαμίρ Μαντανί, ένας από τους ιδρυτές του ιστότοπου TankerTrackers.com, εκτίμησε ότι το πλοίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ούτε στη Συρία να ξεφορτώσει το πετρέλαιο χωρίς βοήθεια. Στόχος του Ιράν, πρόσθεσε, είναι να μπει στα χωρικά ύδατα της Συρίας και εκεί με τη βοήθεια μικρότερων πλοίων να παραδώσει τα βαρέλια.