22 Αύγουστος 2019, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 09:18

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις πυραυλικές δοκιμές των ΗΠΑ ζητούν Ρωσία και Κίνα

  • Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις πυραυλικές δοκιμές των ΗΠΑ ζητούν Ρωσία και Κίνα
    Εικόνα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: EPA / Justin Lane)

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν η Ρωσία και η Κίνα προκειμένου να εξετάσει το θέμα των αμερικανικών πυραυλικών δοκιμών, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς· η Ουάσινγκτον αποχώρησε στις 2 Αυγούστου από την ιστορική συμφωνία του 1987 καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα την παραβίαζε, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση αρνείται.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το αμερικανικό Πεντάγωνο, που τη Δευτέρα εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν πύραυλο τύπου κρουζ με συμβατική γόμωση.

Η Μόσχα και το Πεκίνο θεωρούν ότι υπάρχουν αμερικανικά σχέδια κατασκευής και ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς, γι’ αυτό θέλουν το θέμα να μπει στην ατζέντα των «απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Βέβαια η Ουάσινγκτον, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ανησυχεί περισσότερο για την Κίνα: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι, αν χρειαστεί, θα έχουμε τη δυνατότητα αποτροπής της κακής συμπεριφοράς της Κίνας, διαθέτοντας [πυραύλους] ικανούς να πλήξουν [στόχους] σε μέσες αποστάσεις», δήλωσε.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε, πάντως, ότι η δοκιμή των ΗΠΑ δείχνει πως η Ουάσινγκτον πυροδοτεί νέα κούρσα εξοπλισμών και επιδιώκει τη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Μαρκ Έσπερ, η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. «Αυτή τη στιγμή η Ρωσία διαθέτει πιθανόν πυραύλους Κρουζ με πυρηνικές κεφαλές [...] μέσου βεληνεκούς στραμμένου προς την Ευρώπη, και αυτό δεν είναι καλό», υποστήριξε.