22 Αύγουστος 2019, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2019, 08:03

Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στο Παρίσι – Επενδύσεις και πλεονάσματα στο επίκεντρο

  • Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Η συνάντηση με Τραμπ, η ατζέντα των επαφών και οι στόχοι
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Από το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν κύκλο σημαντικών επαφών στο εξωτερικό. Η πρώτη επίσκεψη εκτός Ελλάδας, από τότε που ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, πραγματοποιείται στη Γαλλία.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται η άφιξη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Ηλυσίων, όπου θα γίνει η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς και οι διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να προωθήσει την οικονομική διπλωματία, με βασικούς στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μιας νέας συμφωνίας που θα ενισχύει την ανάπτυξη. Μάλιστα, αναμένεται ν’ απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Επίσης, στόχευση, λένε πηγές του Μαξίμου, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και εισφορών, και στήριξη των πλέον αδύναμων.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και η προοπτική συνεργειών στον τομέα του περιβάλλοντος (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, ηλεκτροκίνηση στις πόλεις κ.ά.).

Επόμενες συναντήσεις
Η επόμενη σημαντική ημερομηνία στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι η Πέμπτη 29 Αυγούστου, όποτε και θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Εκεί αναμένεται να παρουσιάσει ο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και τα επόμενα νομοθετικά βήματα που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη.

Η διεθνής «επιχείρηση» για την μείωση των πλεονασμάτων θα συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ολλανδία για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.