21 Αύγουστος 2019, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2019, 16:28

Η Τουρκία στέλνει ξανά το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Η Τουρκία στέλνει ξανά το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ. αρχείου: turkuazshipping.com)

Επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία. Η περιοχή που «δέσμευσε» η Άγκυρα αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 9 και 13 και η δραστηριότητα του Μπαρμπαρός στην περιοχή «θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου», θα διαρκέσει δηλαδή περισσότερο από πέντε μήνες.  Το τουρκικό σεισμογραφικό θα συνοδεύεται –όπως σε όλη την παράνομη δραστηριότητά στην κυπριακή ΑΟΖ τα τελευταία χρόνια– από τα σκάφη «Apollo Moon» και «Tanux-1».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με δική της Navtex  ενημερώνει ότι η εξαγγελία της Τουρκίας αφορά σε παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφάλειας ναυσιπλοΐας. Επίσης τονίζει ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από το πλοίο "Μπαρμπαρός" να διακόψει αμέσως την παράνομη δραστηριότητά του», καταλήγει η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται για την ώρα στο λιμάνι της Σελεύκειας στην Τουρκία, όπου μετακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποπεράτωση της παράνομης του δραστηριότητας σε άλλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Αναφορικά με το δεύτερο σεισμογραφικό της Τουρκίας, το «Ορούτς Ρέις», το οποίο όπως είχε εξαγγείλει Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπλεε για την ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει να είναι ιδεμένο σε λιμάνι της θάλασσας του Μαρμαρά.