21 Αύγουστος 2019, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2019, 13:08

«Παρά Θίν’ Αλός» στην Καλαμαριά και με ήχους από τον Εύξεινο Πόντο

  •  «Παρά Θίν’ Αλός» στην Καλαμαριά και με ήχους από τον Εύξεινο Πόντο
    (Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Έμφαση στην πρωτογενή καλλιτεχνική παραγωγή δίνει ο κύκλος εκδηλώσεων «Παρά Θίν’Αλός» που διοργανώνεται τα τελευταία 29 χρόνια στην Καλαμαριά – πρόκειται για την εξέλιξη του θεσμού «Συναντήσεις Θεσσαλονικέων Συνθετών». Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε επιλεγμένες συναυλίες, σχεδόν όλες στον αύλειο χώρο του Κυβερνείου με την εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό.

Το φετινό «Παρά Θίν’Αλός» θα διαρκέσει από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Περιλαμβάνει συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς με τίτλο «Πνοές Ανατολής και Δύσης» και μαέστρο τον Γιάννη Κούκα.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου ανοίγει το Κυβερνείο στην Αρετσού για μια συναυλία υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση-ύμνο στις μετακινήσεις των μουσικών και των πολιτισμών της Ιερουσαλήμ, στο χρόνο και στον χώρο γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Την 30 Αυγούστου, και πάλι στο Κυβερνείο, το συγκρότημα «Αργατεία» θα παρουσιάσει μουσικές και σκοπούς από τον Εύξεινο Πόντο. Το οκταμελές μουσικό σχήμα έχει έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου και εδρεύει, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία «Αυτά που μας ενώνουν» από το παραδοσιακό συγκρότημα ΤΑΚΙΜ. Η Ούμ Καλσούμ και η Φαϊρούζ συναντούν τον Μανώλη Αγγελόπουλο και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Από τη Φολέγανδρο και το Ζαγόρι μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τον Πειραιά και τη Νέα Υόρκη.

Η αυλαία κλείνει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου. Στη μουσική παράσταση \«Μουσικό ταξίδι σε… καλή μεριά» η Σοφία Αβραμίδου θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από μεσογειακά, ελληνικά, αργεντίνικα και αραβικά μουσικά μονοπάτια.