21 Αύγουστος 2019, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2019, 12:09

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του άνδρα τους

  • Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του άνδρα τους
    (Φωτ.: EPA / CIC)

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν να εφαρμόζουν από χθες τη μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε την 1η Αυγούστου βάσει της οποίας οι γυναίκες μπορούν να εκδίδουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια του άνδρα κηδεμόνα τους.

Η υπηρεσία διαβατηρίων έγραψε στο Twitter ότι άρχισε να δέχεται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου.

Το μέτρο αυτό αποτελεί νέα χαλάρωση του συστήματος της «ανδρικής κηδεμονίας» στο οποίο υπόκεινται οι γυναίκες, και το οποίο τις εξισώνει με ανηλίκους για όλη τους τη ζωή υποβάλλοντάς τες στην εξουσία του συζύγου, του πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους.

Η μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνεται στα μέτρα εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας που προωθεί ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοινώθηκε αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες νεαρών γυναικών για ενδοοικογενειακή βία.

Επιπλέον αλλαγές είναι η δυνατότητα που έχουν οι γυναίκες να οδηγούν (από το 2018), να δηλώνουν μόνες τους γεννήσεις, γάμους και διαζύγια, αλλά και ν’ αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά το διαζύγιο.