21 Αύγουστος 2019, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2019, 10:47

Ο Τραμπ δεν θα πάει στη Δανία λόγω Γροιλανδίας!

  • Τι σημαίνει το αμερικανικό νομοσχέδιο EastMed Act για Ελλάδα και Κύπρο
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Την απόφασή του να αναβάλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων (αλλά και του χλευασμού στα social media) για την πρόταση αγοράς της Γροιλανδίας.

«Με βάση τα σχόλια της πρωθυπουργού ότι δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, αναβάλω τη συνάντησή μας, η οποία είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες, για μια άλλη στιγμή», έγραψε στο Twitter.

Την περασμένη Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά του μεγαλύτερου νησιού του πλανήτη, το οποίο είναι μια αυτόνομη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας. Από το 1979 η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης είναι αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις, τα στρατιωτικά θέματα και τα συνταγματικά ζητήματα, ωστόσο οι αποφάσεις για τις εσωτερικές υποθέσεις (συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας και της οικονομίας) λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο.

Πριν από την παραδοχή Τραμπ, δημοσίευμα της The Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους συμβούλους του να εξετάσουν τις δυνατότητες αγοράς. «Η Γροιλανδία δεν είναι της Δανίας. Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία. Ελπίζω ότι [σ.σ. ο Τραμπ] δεν το εννοεί» δήλωσε η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρισκεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sermitsiaq, ξεκαθαρίζοντας ότι τα εδάφη της περιοχής δεν είναι προς πώληση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί των 2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 560.000 κατοίκων.