21 Αύγουστος 2019, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2019, 10:49

Πυκνές οι εξελίξεις τον Σεπτέμβριο για την ελληνική οικονομία

  • Έκτακτο ΚΥΣΕΑ το απόγευμα για το Μεταναστευτικό
    Εξωτετική άποψη του Μεγάρου Μαξίμου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με τις ημερομηνίες-σταθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού και τις επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α' τρίμηνο ήταν 1,3%.

Την επομένη ημέρα, στις 5 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει το Euro Working Group. Ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρός, αναμένεται να παρουσιάσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ στις 13 του μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για το άτυπο Eurogroup.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, και μία εβδομάδα μετά, στις 23 του μήνα, θα φτάσουν οι επικεφαλής. Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου, ή ακόμη και τον Νοέμβριο με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.