21 Αύγουστος 2019, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2019, 09:20

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για το ιρανικό τάνκερ: Όποιος βοηθήσει, κινδυνεύει με κυρώσεις

  • Χάθηκε από τα ραντάρ το ιρανικό τάνκερ
    Το Adrian Darya (πρώην Grace 1) στα ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας, στις 18 Αυγούστου (φωτ.: EPA / A. Carrasco Ragel)

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να «κυνηγήσει» το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο αποδεσμεύτηκε μετά τη σύλληψή του στις 4 Ιουλίου στα Στενά του Γιβραλτάρ από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, και άλλαξε το όνομά του σε Adrian Darya υψώνοντας τη σημαία του Ιράν, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμποδίσουν το δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το τάνκερ αναχώρησε από το Γιβραλτάρ την Κυριακή, και σύμφωνα με τα δεδομένα εξειδικευμένων ιστοσελίδων είχε δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα – σύμφωνα, πάντως, με την ελληνική κυβέρνηση επισήμως δεν έχει υποβληθεί αίτημα για κανένα λιμάνι. «Το υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε ότι το Adrian Darya, που ανήκει στη Ρωσία και μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, «αυτήν την περίοδο έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης».