21 Αύγουστος 2019, 08:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2019, 09:07

Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Στο μικροσκόπιο η άτρακτος

  • Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Στο μικροσκόπιο η άτρακτος
    (Φωτ.: Intime)

Έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία με το ελικόπτερο Agusta A109C της εταιρείας ifly αναζητούν οι εμπειρογνώμονες που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παρουσιάστηκε βλάβη κατά τη διάρκεια της μοιραίας απογείωσης από τον Γαλατά με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η άτρακτος, η οποία ανασύρθηκε χθες από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γαλατά και Πόρου· τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, το ελικόπτερο είχε αρχικά απογειωθεί από το Κρανίδι, και ο Γαλατάς ήταν η ενδιάμεση στάση προκειμένου να επιβιβαστούν οι δύο Ρώσοι, 57 και 24 ετών.  

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από την πτώση, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο και των τριών επιβαινόντων, δείχνουν καπνούς να βγαίνουν από τον κινητήρα του Agusta A109C που δευτερόλεπτα αργότερα αρχίζει να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα. Ο χειριστής του ελικοπτέρου, Νίκος Καρυστινός, είχε μεγάλη εμπειρία μιας και ήταν απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας (υπηρέτησε και ως εκπαιδευτής στη βάση της Καλαμάτας), ωστόσο σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν αποκλείεται και το ανθρώπινο λάθος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, το ελικόπτερο προσέκρουσε για άγνωστο λόγο σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα. Από το μεσημέρι της Τρίτης ο Πόρος είναι χωρίς ρεύμα, καθώς οι ζημιές στο εναέριο καλώδιο που συνδέει το νησί με την Πελοπόννησο είναι εκτεταμένες. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται ν’ αποκαταστήσουν τη βλάβη σήμερα το μεσημέρι – προς το παρόν, επτά γεννήτριες μεγάλης ισχύος εξυπηρετούν κατοίκους και επισκέπτες.