20 Αύγουστος 2019, 23:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 23:55

«Ιώνεια» από το Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαΐδας, για 27η χρονιά

  • «Ιώνεια» από το Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαΐδας, για 27η χρονιά
    Από την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μκρασιατικών Συλλόγων στη Λαμία, το 2017 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας)

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά από ένα από τα πιο οδυνηρά οδοιπορικά του ελληνισμού, τον διωγμό του 1922, οι Μικρασιάτες σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να κρατούν άσβεστη τη μνήμη στις περιοχές που ρίζωσαν οι πρόγονοί τους. Ένας από τους πιο σημαντικούς κύκλους εκδηλώσεων είναι τα Ιώνεια που διοργανώνονται εδώ και 27 χρόνια στην Πτολεμαΐδα από το Σύλλογο «Η Μικρά Ασία» με επίκεντρο τη Μικρασιατική Στέγη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού, ζωγραφικής και αγιογραφίας.

Τα Ιώνεια 2019, που γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, θα ξεκινήσουν στις 23 Αυγούστου με τη μουσικοθεατρική παράσταση Του ριζικού μου από μακριά την πόρτα ν’ αγνατέψω, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Χρήστου Θεολόγου. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης το σωματείο θα βραβεύσει τους αθλητές Πάρη και Χρήστο Καλαϊτζόπουλο.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη συναυλία και μικρασιάτικο γλέντι με τους: Θεολόγο Μιχελλή (μουσική επιμέλεια, βιολί), Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (έγχορδα), Στέφανο Δορμπάκη (κανονάκι, τραγούδι) και Ισίδωρο Παπαγεωργίου (κοντραμπάσο).

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Κυριακή 25 Αυγούστου. Η παιδική χορωδία υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Δελαβερίδου θα αποδώσει τέσσερα τραγούδια και η χορωδία ενηλίκων θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον στιχουργό Πυθαγόρα, το έργο του οποίου επηρεάστηκε βαθιά από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Θ’ ακολουθήσει το μουσικό πρόγραμμα «Όταν το μεράκι γίνεται μελωδία» το οποίο έχει επιμεληθεί ο Γρηγόρης Καραγιαννάκης, ενώ οι χορευτές του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας θα παρουσιάσουν οκτώ ποντιακούς χορούς (χοροδιδάσκαλος: Μάνος Παπαδόπουλος).

Η βραδιά θα κλείσει με μικρασιάτικο γλέντι με τους: Γιάννη Διονυσίου (τραγούδι), Περικλή Βραχνό (βιολί), Βασίλη Ζιγκερίδη (κανονάκι), Ιάκωβο Μωυσιάδη (λάφτα, τραγούδι) και Στέλιο Μωυσιάδη (κρουστά).

  • Όλες οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 21:00.