20 Αύγουστος 2019, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 23:47

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Το ιστορικό της παραίτησης Κόντε

  • Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Το ιστορικό της παραίτησης Κόντε
    Ο Τζουζέπε Κόντε υποβάλλει την παραίτησή του στον Σέρτζο Ματαρέλα (φωτ.: EPA / Paolo Giandotti)

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο στις 16:00, τοπική ώρα, και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η κρίση από το 2018 έως σήμερα
Οι εκλογές του Μαρτίου του 2018 κατέδειξαν αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην Ιταλία και οδήγησαν τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση. Μετά από μήνες αδιέξοδων συζητήσεων, η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκρότησαν κυβέρνηση συνασπισμού και τον Μάιο του 2018 δημοσίευσαν το πολιτικό τους σχέδιο.

Τον ίδιο μήνα πρότειναν τον Τζουζέπε Κόντε για τη θέση του πρωθυπουργού, και αν κι ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα αρχικά δίστασε, εντέλει τον όρισε νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας. Εντούτοις, απέρριψε την επιλογή του Κόντε για τη θέση του νέου υπουργού Οικονομίας, καθώς ο ίδιος προόριζε για το χαρτοφυλάκιο αυτό τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, πυροδοτώντας νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα. 

Ο επίσημος σχηματισμός της κυβέρνησης επήλθε την 1η Ιουνίου 2018, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι να αναλαμβάνουν αναπληρωτές πρωθυπουργοί. Ωστόσο, οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης δεν άργησαν να φανούν.

Στις 3 Ιουνίου 2019 ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί εάν τα δύο κόμματα δεν επιλύσουν τις διαφορές τους, και τον Αύγουστο ο κυβερνητικός συνασπισμός «κατέρρευσε» όταν ο Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Έτσι, οι εξελίξεις οδήγησαν στη σημερινή απόφαση του Τζουζέπε Κόντε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.