20 Αύγουστος 2019, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 20:06

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων δημάρχων

Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η τουρκική αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία με αφορμή την αποπομπή τριών Κούρδων δημάρχων, πέντε μήνες μετά την εκλογή τους. Χθες η κυβέρνηση αντικατέστησε τους εκλεγμένους με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δημάρχους, ενώ στο πλαίσιο ερευνών από την αντιτρομοκρατική έγιναν πάνω από 400 συλλήψεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δήμαρχοι των πόλεων Ντιγιάρμπακιρ, Μαρντίν και Βαν κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κατ’ επανάληψη νερό υπό πίεση εναντίον μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών, οι οποίοι κουλουριάστηκαν στο δρόμο για να προστατευθούν και έκαναν το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά τους. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κάποιοι διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν καθώς έφευγαν από το σημείο συγκέντρωσης μπροστά από το δημαρχείο, το οποίο από χθες έχει σφραγιστεί με μεταλλικές μπάρες.

«Σήμερα μπορείτε να δείτε εδώ το καθεστώς της καταπίεσης και της δίωξης», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του HDP Σεζάλ Τεμελί, και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε όπου κι αν είμαστε, επειδή η αντίσταση είναι το νόμιμο δικαίωμά μας».

Σε γραπτή του δήλωση το εκτελεστικό συμβούλιο του HDP τονίζει ότι οι αντικατάσταση των τριών δημάρχων έγινε «κατόπιν μιας εντολής βασισμένης σε ψέματα και παράνομες αιτιολογίες», και σημειώνει ότι πρόκειται για ένα νέο και σαφές πολιτικό πραξικόπημα, μια ξεκάθαρη και εχθρική στάση ενάντια στην πολιτική βούληση του κουρδικού λαού.

Οι τρεις δήμαρχοι είχαν εκλεγεί τον Μάρτιο με ποσοστό που κυμαινόταν από το 53% μέχρι το 63%.