20 Αύγουστος 2019, 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 18:05

Με αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων το 13ο ποντιακό πανηγύρι στον Απιδεώνα Αχαΐας (βίντεο)

  • Με αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων το 13ο ποντιακό πανηγύρι στον Απιδεώνα Αχαΐας (βίντεο)
    (Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνα)

Με το μήνυμα ότι η μνήμη είναι το «όπλο» στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και στην απόδοση δικαιοσύνης ξεκίνησε στον Απιδεώνα Αχαΐας η ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων. Σε άλλη μία γωνιά της Ελλάδας οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την Παναγία, αλλά έδειξαν ότι δεν ξεχνούν όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα και οδήγησαν στη μεθοδευμένη εξόντωση των προγόνων τους.

«Να ανταμώσουμε, αλλά και να θυμόμαστε, να μην ξεχνούμε τις πατρίδες μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου» ήταν το μήνυμα της βραδιάς.

Το 13ο ποντιακό πανηγύρι στον Απιδεώνα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Προτού, όμως, ξεκινήσει το γλέντι, αγόρια και κορίτσια με ποντιακές φορεσιές άναψαν από ένα κερί για τους 353.000 νεκρούς, όσο η λύρα έπαιζε το «Την πατρίδα μ’ έχασα», ενώ προσπάθησαν να μεταφέρουν τον κόσμο στις ειρηνικές ημέρες, πίσω στον Πόντο, με χορούς από την πατρίδα.

Από τον Έβρο στην Αχαΐα ταξίδεψαν και μέλη του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμνοχωρίου, ενώ παρευρέθηκε και ο νέος δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς.