20 Αύγουστος 2019, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 16:20

Ήττα του τουρκικού στρατού

  • Ήττα του τουρκικού στρατού
    Τουρκικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντίμπλ τον Μάρτιο του 2019 (φωτ.: EPA / Yahya Nemah)

Του Burak Tuygan, στην ιστοσελίδα ahvalnews.com.

Η πόλη Han Şeyhun, που είναι από τις πιο σημαντικές από πλευράς στρατηγικής αξίας στη Συρία, από σήμερα πέρασε στον έλεγχο του εθνικού στρατού της χώρας. Στη ΒΔ Συρία, στην περιφέρεια Ιντλίμπ, όπου η Τουρκία εξασφαλίζει στους τζιχαντιστές όπλα, πυρομαχικά, εκπαίδευση και διοικητική μέριμνα, οι άνθρωποι δίνουν μάχη με τη ζωή.

Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, το υπ’ αριθμόν 9 Παρατηρητήριο-Στρατόπεδο της περιοχής Murek, που είναι ένα από τα 12 Παρατηρητήρια που διατηρεί η Τουρκία στην περιοχή του Ιντλίμπ, έχει περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του στρατού της Συρίας πανταχόθεν. Παραμένει ερωτηματικό για το ποια θα είναι η τύχη δεκάδων στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Παρατηρητήριο αυτό, που λειτουργεί με βάση συμφωνία με τους Ρώσους, ή αν θα εκκενωθεί αμέσως. Όμως ο αεροπορικός βομβαρδισμός που δέχτηκε από ρωσικά αεροσκάφη η φάλαγγα 50 στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων που έστειλε στην περιοχή η Τουρκία ως υποστήριξη, δείχνει σε τι κίνδυνο είναι εκτεθειμένοι οι Τούρκοι στρατιώτες. Η φάλαγγα, την πορεία της οποίας σταμάτησαν οι Ρώσοι, αποτελείται από 50 τεθωρακισμένα οχήματα και τουλάχιστον πέντε άρματα.

Η κατάρρευση πριν από δύο εβδομάδες της συμφωνίας κατάπαυσης τους πυρός που συνομολογήθηκε μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, άνοιξε το δρόμο στους ρωσικούς σφοδρούς βομβαρδισμούς και στην προέλαση των δυνάμεων του στρατού της Συρίας, που έφθασαν στην κατάληψη της πόλεως Han Şeyhun. Παρότι η Τουρκία μετέφερε στην πόλη αυτή ομάδες τζιχαντιστών που είχε η ίδια εκπαιδεύσει, παρότι είχαν σπεύσει για ενίσχυση της πόλης ομάδες της Ceyş el İzze και Heyet Tahrir Şam (HTŞ), παρακλάδια της Αλ Κάιντα που είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη, δεν μπόρεσαν όλοι αυτοί να σταματήσουν την προέλαση του συριακού στρατού, με αποτέλεσμα η Han Şeyhun να πέσει σήμερα στα χέρια της Δαμασκού.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι ομάδες τζιχαντιστών και ομάδες ενόπλων, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, υποχώρησαν προς Βορρά και προσπαθούν να αναχαιτίσουν την προέλαση του συριακού στρατού.

Η Han Şeyhun, που βρίσκεται επί του αυτοκινητοδρόμου M-5, που ενώνει τη Δαμασκό και το Χαλέπι, δέχτηκε το 2107 επίθεση με χημικά όπλα.

Η Ρωσία στο παρελθόν προειδοποίησε και ζήτησε από την Τουρκία να πάψει να υποστηρίζει τις ομάδες των τζιχαντιστών και να κρατήσει την υπόσχεσή της, προχωρώντας στον αφοπλισμό τους με βάση τη συμφωνία που είχε υπογράψει. Όμως η Τουρκία αντί να αφοπλίσει, συμφώνησε με την HTŞ, που διαθέτει 40.000 ενόπλους, και προχώρησε στην ενίσχυσή της με άλλες ομάδες ενόπλων. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πώς θα προχωρήσει η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία και εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει αναπτύξει σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθίσει στο τραπέζι μαζί του και συζητήσουν το θέμα της προέλασης του στρατού της Συρίας στην περιφέρεια Ιντλίμπ.

Ο ρωσικός στρατός, που τονίζει επανειλημμένα ότι αν δεν τεθεί υπό τον έλεγχό τους η περιοχή, που έχει μετατραπεί σε βάση των ομάδων των τζιχαντιστών, δεν θα σταματήσουν οι εναντίον τους επιθέσεις, δίνουν μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν εκκαθαρίσουν πλήρως την περιοχή από τις ομάδες των τζιχαντιστών. Η Ρωσία είχε σταματήσει επί δύο μήνες τη βοήθεια που παρείχε στη Συρία με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, περιμένοντας την κατάληξη των συνομιλιών Τουρκίας-ΗΠΑ για την Ιεράπολη/Μένπετζ και τους S-400. Αφού πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε στους S-400, τώρα η Ρωσία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα από το Ιντλίμπ στην Τουρκία, για να παρεμποδίσει τη δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας στη Β. Συρία.

Η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει ένα είδος τεστ της σχέσης Ερντογάν-Πούτιν. Αν συνεχιστεί η προέλαση του συριακού στρατού, αυτό θα σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες έκοψαν τις μεταξύ τους γέφυρες.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 ένοπλοι σε όλη την περιφέρεια Ιντλίμπ, που ανήκουν στις ομάδες HTŞ, Ceyz el İzze και στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η HTŞ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας Ιντλίμπ, συμφώνησε πριν από λίγες ημέρες και επέτρεψε στις ομάδες που εκπαίδευσε η Τουρκία να περάσουν από τις περιοχές της και να μεταβούν στο μέτωπο.

Όμως οι ομάδες που εκπαίδευσε η Τουρκία, που δεν είχαν πολεμική εμπειρία και όπου συμμετείχαν είχαν την υποστήριξη από αέρος και εδάφους της Τουρκίας, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αποτελεσματικές στις μάχες. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016 και «Κλάδος Ελαίας» το 2018, στις οποίες οι κύριες μάχιμες δυνάμεις ήταν του τουρκικού στρατού.

  • Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.