20 Αύγουστος 2019, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 11:16

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παροτρύνουμε την Τουρκία να απομακρύνει το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παροτρύνουμε την Τουρκία να απομακρύνει το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου
    Το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Παράνομες θεωρούν οι ΗΠΑ τις δραστηριότητες του «Γιαβούζ», ανοικτά της Καρπασίας, και παροτρύνουν την Τουρκία να τις τερματίσει αμέσως, απομακρύνοντας το πλωτό γεωτρύπανο από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του «Γιαβούζ», εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ", το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παροτρύνουμε, πρόσθεσε, «τις τουρκικές Αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το "Γιαβούζ" από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Είπε ακόμη πως «ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

  • Πηγή: philenews / KYΠΕ.