20 Αύγουστος 2019, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 09:24

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου

  • Έκρηξη σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στη Σαουδική Αραβία
    (Φωτ. αρχείου: EPA / A. Carrasco Ragel)

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση –και άλλες χώρες– ότι οποιαδήποτε προσπάθεια (σ.σ. ελλιμενισμός) να βοηθήσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε μια τρομοκρατική οργάνωση. Ο αξιωματούχος εξέφρασε την «σαφή θέση» των ΗΠΑ ότι το δεξαμενόπλοιο βοηθούσε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, μεταφέροντας παράνομα πετρέλαια προς πώληση στη Συρία.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου –που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ και φέρεται να πλέει προς Ελλάδα– δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του. Σημείωσε ακόμη ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace 1») κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπόθεση του ιρανικού τάνκερ είναι διπλωματικό αγκάθι για την Ελλάδα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το πλοίο εξυπηρετεί σκοπούς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (τρομοκρατική οργάνωση σύφωνα με τις ΗΠΑ). Θυμίζουμε ότι το ιρανικό τάνκερ συνελήφθη από τις βρετανικές Αρχές στο Γιβραλτάρ, για πάνω από ένα μήνα, αλλά του επετράπη να συνεχίσει το ταξίδι του στη Συρία την Κυριακή, μέσω Ελλάδας (Καλαμάτα), σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Ουάσινγκτον είχε ασκήσει πιέσεις στις Αρχές του Λονδίνου για νέα κράτηση του δεξαμενόπλοιου στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος (Γιβραλτάρ), χωρίς ωστόσο να πετύχει κάτι τέτοιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που έδωσε χθες (19/8) στο Fox News, χαρακτήρισε «ατυχές» αυτό που συνέβη αυτό, καθώς μια επιτυχημένη πώληση θα σήμαινε για τους Φρουρούς της Επανάστασης «περισσότερα χρήματα, περισσότερο πλούτο, περισσότερους πόρους για να συνεχίσουν την τρομοκρατική εκστρατεία τους».

Από τον Αύγουστο του 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την πάγια θέση τους ότι η Τεχεράνη είχε παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 που προέβλεπε τον περιορισμό αυτών των κυρώσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη για παραβίαση της συμφωνίας, ισχυριζόμενος πως το Ιράν κινούνταν μυστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

  • Πηγές: sputniknews.com / skai.gr.