20 Αύγουστος 2019, 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2019, 10:08

Κρίσιμη μέρα στην Ιταλία: Νέος κυβερνητικός συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές;

  • Κρίσιμη μέρα στην Ιταλία: Νέος κυβερνητικός συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές;
    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε (φωτ.: EPA / Raffaele Verderese)

Μετά από 14 μήνες κοινής πορείας στην εξουσία όλα δείχνουν ότι σύντομα θα χωρίσουν οι δρόμοι των λαϊκιστών στην Ιταλία, μετά την απόφαση του ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να… τραβήξει από την πρίζα την κυβέρνηση. Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας, 15:00 τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα μιλήσει στη Γερουσία και στη συνέχεια, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον ακροδεξιό αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Ματέο Σαλβίνι.

Το λόγο στη Γερουσία θα λάβει και ο ηγέτης της Λέγκας· αν και αριθμητικά δεν έχει το πλεονέκτημα, θεωρείται πολύ πιθανό να καταθέσει πρόταση μομφής για την ανατροπή της κυβέρνησης. Στις 8 Αυγούστου, άλλωστε, διέλυσε τον συνασπισμό ανάμεσα στο κόμμα του και στο αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο. Όπως είπε «έχει κουραστεί από τις διαφωνίες» (κύριο παράδειγμα το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνο), γι’ αυτό και αποφάσισε ότι δεν υπάρχει πλέον κυβερνητική πλειοψηφία και ως εκ τούτου η Ιταλία θα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή το αργότερο την άνοιξη του 2020. Το εκλογικό σενάριο φαίνεται να ευνοεί τον Ματέο Σαλβίνι που παίρνει 36-38% στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, ο Τζουζέπε Κόντε, ένας δικηγόρος άγνωστος στο ευρύ κοινό που έφθασε πέρσι στην κορυφή της κυβέρνησης, αποφάσισε να μην κάνει τη… χάρη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και έτσι ζήτησε η διαδικασία να διεξαχθεί ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, πλέον το Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχουν μπει δυνατά στη διεκδίκηση της εξουσίας προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια συμμαχία απέναντι στον ηγέτη της Λέγκας – πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων είπε ότι υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας. Άλλωστε, το ιταλικό πολιτικό σύστημα αφήνει τα πάντα ανοιχτά, ακόμα και έναν νέο συνασπισμό του Κινήματος των 5 Αστέρων με τη Λέγκα.

Εάν ο Τζουζέπε Κόντε παραιτηθεί τότε ο πρόεδρος της Ιταλίας θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για το αν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Διαφορετικά, θα προκηρύξει εκλογές.

Πάντως ο Ματέο Σαλβίνι είναι κάθετα αντίθετος στην προοπτική συνεργασίας του Κινήματος των 5 Αστέρων με το PD, γι’ αυτό και κάλεσε σε διαδηλώσεις τους υποστηρικτές του. «Θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μου», είπε χαρακτηριστικά, φοβούμενος, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, την πιθανότητα να βρεθεί και πάλι στο περιθώριο. Ως εκ τούτου, ο ηγέτης της Λέγκας χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στον επικεφαλής της κυβέρνησης δηλώνοντας: «Ο Κόντε παραμένει ο πρωθυπουργός μου και το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοικτό».