19 Αύγουστος 2019, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2019, 21:19

Ο Μέτα συνδέει την πολιτική κρίση στην Αλβανία με το Κόσοβο

  • Ο Μέτα συνδέει την πολιτική κρίση στην Αλβανία με το Κόσοβο
    Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Με τις εξελίξεις στο Κόσοβο και το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου συνέδεσε την οξύτατη πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η Αλβανία ο πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα. «Η κρίση είναι τεχνητή» τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTV21, και υποστήριξε ότι υπάρχει συσχετισμός με το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Μέτα: Στόχος είναι η δημιουργία δυσμενούς εικόνας για την Αλβανία και η επιβεβαίωση της θεωρίας ότι οι Αλβανοί δεν μπορούν να συγκροτήσουν κράτος.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας έκανε ακόμα λόγο για σενάρια «που δεν αποκλείουν την αιματοχυσία», σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η αιτία που τον ανάγκασε να εκδώσει το διάταγμα ακύρωσης των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου. «Οι κίνδυνοι δεν έχουν αποφευχθεί», συμπλήρωσε και ζήτησε να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Εντούτοις, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ως υπεύθυνο για την παράλυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λόγω κυβερνητικών συμφερόντων μπλοκάρεται το έργο της και δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Από την κριτική του δεν εξαιρέθηκε το Κοινοβούλιο, το οποίο κατηγόρησε ότι ψηφίζει νόμους που υπερβαίνουν το Σύνταγμα και αφορούν συγκεκριμένα άτομα.

Τέλος, ο Ιλίρ Μέτα υποστήριξε ότι ι η δημοκρατία στην Αλβανία έχει εκτροχιαστεί και πως δικό του μέλημα παραμένει η αποκατάστασή της.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ανταπόκριση από το Αργυρόκαστρο: Κ. Μπάρκας.