19 Αύγουστος 2019, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2019, 19:41

Η Βρετανία προειδοποιεί: Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών με Brexit χωρίς συμφωνία

  • Η Βρετανία προειδοποιεί: Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών με Brexit χωρίς συμφωνία
    Γενική εικόνα της πόλης του Λονδίνου (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες, και μια πιο σκληρή στάση σε σχέση με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, είναι διατεθειμένος να σταματήσει «αμέσως» την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Τερέζας Μέι, θα υπήρχε μια μεταβατική περίοδος αν η έξοδος από την ΕΕ γίνει χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ όχι μόνο απέρριψε την περίοδο χάριτος, αλλά προανήγγειλε και άμεσες αλλαγές στο σύστημα μετανάστευσης. «Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει ένα point system, στα πρότυπα της Αυστραλίας», πρόσθεσε.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης «3million» που προασπίζεται τα συμφέροντα των περίπου 3,6 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι ανεύθυνο και θα ανοίξει την πόρτα σε γενικευμένες διακρίσεις», έγραψε στο Twitter. Η ελευθερία κυκλοφορίας επιτρέπει στους πολίτες να διαμένουν ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι μία από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ευρωπαϊκής αγοράς, μαζί με την κυκλοφορία των κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

Βέβαια, πριν από λίγες ημέρες ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη γρηγορότερη έκδοση βίζας για την προσέλκυση «καλύτερων εγκεφάλων», ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο «να συνεχίσει να είναι μια επιστημονική υπερδύναμη μετά το Brexit». Υποσχέθηκε, επίσης, την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ήδη βρίσκονται στη χώρα, ακόμα και στην περίπτωση μη συμφωνίας.