19 Αύγουστος 2019, 19:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2019, 19:21

Τριήμερες εκδηλώσεις στον Εύοσμο, με τη Γενοκτονία των Ποντίων στο επίκεντρο

  • ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης: Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Προσφυγιά, η πληγή των λαών. 1919-2019, 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» είναι το κεντρικό μήνυμα των τριήμερων εκδηλώσεων που θα διοργανώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή». Πρόκειται για τη συνέχεια στις επετειακές δράσεις του σωματείου, καθώς στις αρχές του έτους προκηρύχθηκε μαθητικός διαγωνισμός υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η επιστημονική ημερίδα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού».

Τα έργα των μαθητών που βραβεύτηκαν θα εκτεθούν στο φουαγιέ του δημαρχείου όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων. Εκεί θα υπάρχει και εικαστική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt και της Σοφίας Αμπερίδου. Το τριήμερο περιλαμβάνει και έκθεση βιβλίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Στην πλατεία Ευόσμου στις 20:30 θα διαβαστούν κείμενα για τη Γενοκτονία, ενώ θα παρουσιαστούν μουσικά κομμάτια από το Τμήμα Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας και χοροί του Πόντου από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου (υπεύθυνος: Θωμάς Μπαϊραχτάρης).

Η βραδιά θα κλείσει με ποντιακό γλέντι με τους: Γιώργο Παπαδόπουλο (λύρα, τραγούδι), Σοφία Χινιτίδου (νταούλι), Δημήτρη Χριστοφορίδη (λύρα, τραγούδι) και Κώστα Σαβιολάκη (λύρα, τραγούδι).


Από την εικαστική έκθεση στο φουαγέ του δημαρχείου (φωτ.: Σύλλογος «Παναγία Κρεμαστή»)

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, και πάλι στην πλατεία Ευόσμου, στις 20:30 οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με αφιέρωμα στη Γενοκτονία. Θα συμμετέχουν η παιδική χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου (υπεύθυνη: Ξένια Κωνσταντινίδου) και το εφηβικό τμήμα του σωματείου (υπεύθυνος: Θωμάς Μπαϊραχτάρης).

Στο μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος οι: Κώστας Καλούσης (τραγούδι), Φίλιππος Κεσαπίδης (λύρα), Γιάννης Αναστασιάδης (λύρα), Γιάννης Δασκουλίδης (τραγούδι), Κώστας Σαβιολάκης (λύρα), Γιάννης Αναστασιάδης (νταούλι), Γιώργος Σιαμλίδης (τραγούδι) και Θωμάς Μπαϊραχτάρης (λύρα).


Από την εικαστική έκθεση στο φουαγέ του δημαρχείου (φωτ.: Σύλλογος «Παναγία Κρεμαστή»)

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου η χορευτική ομάδα Rednation της Βερονίκης Τσουγκράνη θα πάρει τη σκυτάλη από την ανάγνωση κειμένων και θα παρουσιάσει μια σύγχρονη χορογραφία πάνω στην ποντιακή λύρα του Θωμά Μπαϊραχτάρη. Θα ακολουθήσει το χορευτικό των ενηλίκων του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου.

Για τρίτη και τελευταία ημέρα στην πλατεία Ευόσμου ο κόσμος θα διασκεδάσει με ποντιακά, με τους: Δημήτρη Δαμιανίδη (τραγούδι), Θωμά Μπαϊραχτάρη (λύρα), Μελίνα Χατζηκαμάνου (τραγούδι), Μπάμπη Ιορδανίδη (τραγούδι) και Γιώργο Μωυσιάδη (λύρα).