19 Αύγουστος 2019, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2019, 18:54

Η Αρίθα Φράνκλιν χρηματοδοτεί μετά θάνατον έρευνα για τον καρκίνο

  • Η Αρίθα Φράνκλιν χρηματοδοτεί μετά θάνατον έρευνα για τον καρκίνο
    (Φωτ. αρχείου EPA / Alba Vigaray)

Ένα χρόνο μετά το θάνατο της Αρίθα Φράνκλιν, η περιουσία της χρηματοδοτεί μέσω ειδικού ταμείου την έρευνα της σπάνιας μορφής καρκίνου του παγκρέατος από την οποία έπασχε η «βασίλισσα της σόουλ». Η Φράνκλιν πέθανε τον Αύγουστο του 2018 μετά από μάχη με νευροενδοκρινή όγκο (ΝΕΤ) στο πάγκρεας, μια μορφή καρκίνου που αποτελεί μόνο το 7% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς πέθανε μετά από υποτροπή της σπάνιας αυτής ασθένειας το 2011.

Στην ετήσια επέτειο του θανάτου της Φράνκλιν, στις 16 Αυγούστου, το Detroit’s Women’s Informal Network και οι κληρονόμοι της τραγουδίστριας δώρισαν ένα ποσό στο Ίδρυμα Ερευνών Νευροενδοκρινούς Όγκου (NETRF), που έχει έδρα τη Βοστόνη, και το οποίο δημιούργησε το Ταμείο Αρίθας Φράνκλιν για την Έρευνα του Νευροενδοκρινή Καρκίνου.

«Η οικογένεια της Φράνκλιν έχει την τιμή να συνεργαστεί με το NETRF για να βοηθήσει στην αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την έρευνα αυτής της καταστροφικής ασθένειας που παίρνει τους αγαπημένους μας πολύ σύντομα», δήλωσε η Σαμπρίνα Όουενς, ανιψιά της Φράνκλιν και εκπρόσωπος της οικογένειας .

«Ενθαρρύνουμε τους φίλους, τους θαυμαστές και τους υποστηρικτές της να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμβάλουν σε αυτήν τη δράση μέχρι να μπορέσουμε να εξαλείψουμε την ασθένεια. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι δυνατό», πρόσθεσε.

«Πολλές από τις δράσεις που χρηματοδοτούμε είναι για τη βασική επιστήμη στο εργαστήριο, με στόχο να κατανοήσουμε γιατί αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται και εξαπλώνονται» δήλωσε σε εφημερίδα του Ντιτρόιτ η Ελίζ Γκέλερμαν, διευθύνουσα σύμβουλος του NETRF. «Δεν γνωρίζουμε όλες τις απαντήσεις. Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν αυτούς τους όγκους σε κυτταρικό επίπεδο και γιατί μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται σε μερικές από τις διαθέσιμες θεραπείες και άλλοι όχι».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ. Παπαθανασίου.