19 Αύγουστος 2019, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2019, 10:12

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο αναχώρησε από το Γιβραλτάρ

  • Το ιρανικό τάνκερ δεν κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αλεξανδρέττας
    Το ιρανικό τάνκερ όταν βρίσκονταν στα στενά του Γιβραλτάρ (φωτ.: EPA /A. Carrasco Ragel)

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πιάστηκε στην αρπάγη διπλωματικής κρίσης και κρατήθηκε για εβδομάδες από τις Αρχές του Γιβραλτάρ, αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής μετά την απόρριψη (από τις Αρχές της βρετανικής περιοχής) του αιτήματος των ΗΠΑ να συλληφθεί ξανά. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς νότο. Οι Αρχές της περιοχής δεν επιβεβαίωσαν επίσημα τον απόπλου του. Ωστόσο, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC)μεταφόρτωσε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο, που ανέφερε πως εικονίζει το Adrian Darya 1, το πρώην Grace 1, καθώς αναχωρεί.

Το πλοίο άλλαξε νηογνώμονα, καθώς πλέει πια υπό ιρανική σημαία (ως τώρα είχε αυτήν του Παναμά).

Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι Αρχές του «Βράχου» απέρριψαν το αίτημα σύλληψης του σκάφους που υπέβαλε η Ουάσινγκτον κατ’ εφαρμογή κυρώσεων που προβλέπει αμερικανικός νόμος. «Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, το Γιβραλτάρ αδυνατεί να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ», ανέφεραν. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η βρετανική περιοχή απέρριψε αμερικανικό αίτημα συνδρομής στην κρίση στην οποία ενεπλάκησαν η Ουάσινγκτον, η Τεχεράνη και το Λονδίνο.

Το Grace 1 συνελήφθη από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, εξαιτίας υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.


Βίντεο στο οποίο φέρεται το τάνκερ «Grace 1» να έχει μετονομαστεί σε «Adrian Darya 1» 

Στο μεταξύ, οι Αρχές του Γιβραλτάρ, εξήγησαν πως οι αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν πολλά αιτήματα προκειμένου το τάνκερ να παραμείνει ακινητοποιημένο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε «ένταλμα σύλληψης» του. Όμως «το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ», υπογράμμισαν οι Αρχές του Γιβραλτάρ, ενώ ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν συγκεκριμένα την εφαρμογή κάποιων αμερικανικών νόμων», όπως αυτοί που αφορούν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.