18 Αύγουστος 2019, 19:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2019, 20:05

Σε ύφεση οι φωτιές σε Κέρκυρα και Ιεράπετρα

  • Σε ύφεση οι φωτιές σε Κέρκυρα και Ιεράπετρα
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι μέσα σε δασική έκταση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, βορειοανατολικά της Κέρκυρας, στις πλαγιές του Παντοκράτορα. Οι πυροσβέστες κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε δύο μέτωπα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού έκαναν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν τις φωτιές θα διενεργήσει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ρίζος, «αυτή την ώρα στην κορυφογραμμή του όρους Παντοκράτορα έχουν σβήσει όλες οι εστίες. Πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιοριστούν οι φωτιές και να τεθούν υπό έλεγχο».

Σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε χαράδρα βόρεια από τις Αμμουδάρες-Κοπάνες Μύρτους του Δήμου Ιεράπετρας. Στο σημείο επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη, ενώ συνέδραμαν και υδροφόρες ιδιωτών καθώς και του δήμου.

Το μέτωπο ήταν σε μήκος περίπου 500 μέτρων, ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ένταση περίπου 5 μποφόρ. Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έκαψε πεύκα και χορτολιβαδική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, ένα παλιό θερμοκήπιο, και προκάλεσε μικρές ζημιές και σε νέα θερμοκήπια.

Λίγο πριν από τις 19:00 η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε και για φωτιά στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Ρεθύμνου, σε χορτολιβαδική έκταση σε πλαγιά βουνού, ανάμεσα στο χωριό Πλακιάς και στην περιοχή Πρέβελης. Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Νικόλαος Λαγουδάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επιχειρούν 13 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο.