18 Αύγουστος 2019, 17:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2019, 17:19

Το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

  • Το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο
    (Φωτ.: EPA / A. Carrasco Ragel)

Με το σκεπτικό ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ απέρριψε σήμερα το αμερικανικό αίτημα σύλληψης του Grace 1, του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που ακινητοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου από βρετανικές δυνάμεις ως ύποπτο για τη μεταφορά πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού εμπάργκο.

Το δεξαμενόπλοιο, που έπλεε με σημαία Παναμά, άλλαξε το όνομά του σε Adrian Darya-1 και ύψωσε σήμερα στον ιστό του την ιρανική σημαία.

Την Πέμπτη δικαστήριο του Γιβραλτάρ (που είναι βρετανικό έδαφος) έδωσε την άδεια αναχώρησης για το δεξαμενόπλοιο, αφότου το Ιράν διαβεβαίωσε ότι  το φορτίο των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών δεν θα παραδοθεί στη Συρία. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που ζητούσε τη σύλληψη βάσει των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, προσπάθησε με κάθε τρόπο να σταματήσει τον απόπλου, αλλά η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ τονίζει ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν ειδικά την εφαρμογή ορισμένων αμερικανικών νόμων».

 Από την άλλη πλευρά, το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν δηλώνει έτοιμο να στείλει δύναμη για να συνοδεύσει το Adrian Darya-1, όπως ανέφερε ο υποναύαρχος Χοσεΐν Χανζαντί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.