21 Μάρτιος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:26

Αμερικανική βάση ο στόχος του Boeing 777. Οι εξελίξεις στις έρευνες

  • Αγνοείται αεροπλάνο με 239 επιβαίνοντες - Χάθηκε από τα ραντάρ

Φουντώνει το σενάριο ότι στόχος των αεροπειρατών που «εξαφάνισαν» το Boeing 777 ήταν η αμερικανική βάση του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία, που βρίσκεται στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, και έχει μόνιμο προσωπικό 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το αεροσκάφος άλλαξε πορεία προς τα δυτικά, τα καύσιμά του αρκούσαν για να φθάσει οριακά μέχρι το στρατηγικής σημασίας νησί, κάτω από τις Μαλδίβες.

Όμως, εάν ένα αεροσκάφος δεν απαντούσε στα σήματα και στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, θεωρείται βέβαιο ότι θα το κατέρριπταν.

Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε, μετά τις πληροφορίες από την αστυνομία της Μαλαισίας ότι στον εξομοιωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους, υπήρχε σχέδιο προσγείωσης στο εν λόγω αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης. Μάλιστα, ο πιλότος είχε προνοήσει να διαγράψει όλα αυτά τα αρχεία στις 3 Φεβρουαρίου, δηλαδή 33 ημέρες πριν από τη μοιραία πτήση.

«Ντόπιοι και διεθνείς ειδικοί έχουν κληθεί για να εξετάσουν τον εξομοιωτή του πιλότου. Κάποια δεδομένα έχουν σβηστεί από τον εξομοιωτή και γίνεται προσπάθεια επανάκτησής τους. Οι επιβάτες, οι πιλότοι και το πλήρωμα παραμένουν αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι η εντολή για αλλαγή πορείας του αεροπλάνου και στροφή προς τα δυτικά, πάνω από τον Κόλπο της Ταϊλάνδης, δόθηκε στον υπολογιστή του Boeing τουλάχιστον 12 λεπτά πριν ο συγκυβερνήτης αποχαιρετίσει τον πύργο ελέγχου λέγοντας: «Εντάξει, καληνύχτα».

Έρευνες με άσχημες καιρικές συνθήκες

Η κακοκαίρια που επικρατεί στην περιοχή που εικάζεται ότι υπάρχουν τα δύο μεγάλα αντικείμενα, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, κάνει δύσκολες τις προσπάθειες εντοπισμού τους.  Φως στις έρευνες ενδέχεται να ρίξει   το νορβηγικό πλοίο που ταξίδεψε στο επίμαχο σημείο, καθώς και πλοία και αεροσκάφη που περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας. Το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο ακτικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας. Νωρίτερα, είχε σημάνει συναγερμός στα ραντάρ των αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από το Νότιο Ινδικό Ωκεανό, καθώς σύμφωνα με ενδείξεις μεγάλα αντικείμενα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Οι αρχές της Μαλαισίας υπογράμμισαν την ανάγκη να επαληθευτούν τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αυστραλιανές αρχές. «Κάθε ένδειξη είναι και μια ελπίδα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν. Ωστόσο «πρέπει να διαθέτουμε συνοχή. Θέλουμε να εξακριβώσουμε, θέλουμε να επαληθεύσουμε», τόνισε. Την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει η Αυστραλία να μπορεί να στείλει πλοία και αεροσκάφη το συντομότερο δυνατόν στην περιοχή για να ερευνήσουν τα δύο αυτά αντικείμενα που επιπλέουν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα οποία ίσως ανήκουν στο αεροσκάφος. Η Κίνα ζήτησε από την πρεσβεία της στην Αυστραλία να παραμένει σε στενή επαφή με την αυστραλιανή κυβέρνηση και να βοηθήσει στις προσπάθειες των ερευνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr - kathimerini.gr