17 Αύγουστος 2019, 21:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2019, 21:12

Η NASA θέλει να στείλει γυναίκα στη σελήνη έως το 2024

  • Η NASA θέλει να στείλει γυναίκα στη σελήνη έως το 2024
    (Φωτ.: EPA / Neil Armstrong / NASA)

Η NASA ανακοίνωσε ότι στοχεύει να στείλει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι, μαζί με έναν άντρα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το διαστημικό κέντρο πτήσης «Μάρσαλ» στην Αλαμπάμα θα χρησιμεύσει ως βάση για το νέο πρόγραμμα, ενώ εκεί θα κατασκευαστεί και το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει τους δύο αστροναύτες ξανά στο φεγγάρι μέχρι το 2024.

Το εγχείρημα θα κοστίσει κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 20 και 30 δισ. δολάρια.

Εταιρείες όπως η Blue Origin του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος, η SpaceX του Έλον Μασκ και η Lockheed Martin έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν διαφορετικά μέρη για την σεληνάκατο.

Η διοίκηση του αμερικανικού οργανισμού, που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, έδωσε το όνομα «Άρτεμις» στο νέο πρόγραμμα και έχει καταθέσει αίτημα στο Κογκρέσο ώστε να αυξηθεί ο κρατικός προυπολογισμός για το επόμενο έτος στα 1,6 δισ. δολάρια. Άγνωστη παραμένει ακόμα η αντιμετώπιση που θα έχει το πρόγραμμα από τον Ντόναλντ Τράμπ, καθώς τον Ιούνιο, απευθυνόμενος προς την NASA, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την είχε παροτρύνει να ασχοληθεί με την μετάβαση του πρώτου ανθρώπου στον Άρη.

Τελευταίος αστροναύτης που περπάτησε στην σελήνη, ήταν ο Γιουτζίν Άντριου Σέρμαν, το 1972. Στο Marshall Space Flight Centre δημιουργήθηκε και το «Απόλλων», το τρίτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της NASA.

  • Πηγή: standard.co.uk