17 Αύγουστος 2019, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2019, 23:27

Ο αποκλειστικός χάρτης με τη γη που κάηκε στην Εύβοια – Μαίνεται η φωτιά για 5η μέρα

  • Ο αποκλειστικός χάρτης με τη γη που κάηκε στην Εύβοια – Μαίνεται η φωτιά για 5η μέρα
    Η έκταση της καταστροφής στην Εύβοια

Σε ύφεση παραμένει σήμερα η φωτιά στην Εύβοια που μαίνεται για πέμπτη μέρα, με το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα ενώ οι χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται εκεί που υπάρχουν μικρές εστίες φωτιές. Συνολικά επιχειρούν 390 πυροσβέστες, 101 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ), το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά.

Το γεγονός αποδεικνύεται και από τη δορυφορική καταγραφή της καταστροφής από την υπηρεσία Copernicus της ΕΕ.

Το μέγεθος της καταστροφής σε έναν χάρτη
Την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, την περασμένη εβδομάδα, έφερε σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη συμβολή του συστήματος Copernicus της ΕΕ, οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια, και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες.

Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) και καταγράφει έκτοτε δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

Ο χάρτης που το Copernicus έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ δείχνει αναλυτικά την κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Δεδομένου ότι η πυρκαγιά έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η φωτιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.

Η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τις πρώτες δύο ημέρες της πυρκαγιάς έγιναν στάχτη κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εμπρησμό
Ταυτόχρονα με τους πυροσβέστες που επιχειρούν για την κατάσβεση, στα σημεία που ξέσπασε η φωτιά στην Εύβοια παραμένουν και συνεχίζουν τις έρευνες τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Οι έρευνες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εστιάζονται πρωτίστως στον 33χρονο που είχε συλληφθεί το 2018 για εννέα εμπρησμούς (καταδικάστηκε για μια περίπτωση) και αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για τη φωτιά στην Εύβοια έχουν προσαχθεί συνολικά τρεις ύποπτοι, οι οποίοι παρουσίασαν άλλοθι. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερευνούν την υπόθεση έχουν ζητήσει από την εισαγγελία να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών προκειμένου να διασταυρωθούν -ή και να διαψευστούν- οι μαρτυρίες των υπόπτων.