16 Αύγουστος 2019, 20:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2019, 20:21

Έτοιμο να λειτουργήσει το κέντρο επιχειρήσεων ΗΠΑ-Τουρκίας για τη Συρία

  • Κούρδοι Συρίας: Άρχισε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων
    Αμερικανές και τουρκικές δυνάμεις στην Μανπίτζ της Συρίας (φωτ. αρχείου: EPA / Zoe Garbarino)

Το κέντρο κοινών επιχειρήσεων που συγκρότησαν Τουρκία και ΗΠΑ για την εγκαθρίδρυση και διαχείριση μιας ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Καταλήξαμε στους γενικούς όρους μιας συμφωνίας για το συντονισμό και τον έλεγχο του εναέριου χώρου, καθώς και για πολλά θέματα», δήλωσε από την νοτιοανατολική πόλη Σανλιούρφα όπου βρίσκεται για να επιθεωρήσει, μαζί με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τα στρατεύματα που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση. Η αμερικανική αντιπροσωπεία είναι ήδη από τη Δευτέρα στην περιοχή.

Το σχέδιο Τουρκίας-ΗΠΑ είναι η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα και των εδαφών που ελέγχονται από τη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, αλλά για την Άγκυρα είναι «τρομοκρατική οργάνωση».

«Το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα [σ.σ. με τις ΗΠΑ] έχει τηρηθεί μέχρι στιγμής. Αναμένουμε να συνεχιστεί έτσι», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ. Η σύναψη αυτής της συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα απέτρεψε μια τουρκική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, την οποία είχε προαναγγέλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη κάνει δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των θέσεων των YPG στη βόρεια Συρία, το 2016 και 2018.

  • Με πληροφορίες από AFP, Anadolu, Reuters  / Απόδοση στα ελληνικά: ΑΠΕ-ΜΠΕ.