16 Αύγουστος 2019, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2019, 19:23

Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη

  • Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη
    Εγκλωβισμένοι επιβάτες στο λιμάνι της Σαμοθράκης ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο Andros Jet (φωτ.: Βαγγέλης Μπομποτάς, πηγή: Facebook / Αθανάσιος Βίτσας)

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με στόχο να δρομολογηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί: Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Το νησί παρέμενε χωρίς πλοίο από την περασμένη Κυριακή λόγω βλάβης στα ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, κάτι που είχε επαναληφθεί στις αρχές του 2019 και είχε διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος, καθώς όλα είναι ήδη δρομολογημένα. Επισημαίνουν δε ότι το πλοίο που θα βρεθεί ή θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμαστεί να ταξιδέψει, ή θα φύγει από άλλη γραμμή για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη στην περίπτωση του Andros Jet, το ταχύπλοο καταμαράν που προς το παρόν εξυπηρετεί τη σύνδεση με Αλεξανδρούπολη.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ μιας και, όπως τονίζει, βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός πως το λιμάνι της Καμαριώτισσας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που είναι γνωστά εδώ και καιρό.

Το ΣΑΟΣ, αν και επισκευάστηκε, με απόφαση της εταιρείας δεν θα επιστρέψει στα δρομολόγια, και συνεπώς το Andros Jet θα εκτελέσει τα δρομολόγια και το σαββατοκύριακο, ενώ θα παραταθεί έως τις 25 του μήνα η ναύλωση του ΑΝΑΞ για τη μεταφορά οχημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ακόμα ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει διαθέσει και 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων επισκεπτών.