16 Αύγουστος 2019, 18:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2019, 18:14

Κατέστρεψαν πινακίδες αγαλμάτων στα Σκόπια για την ελληνικότητα ιστορικών προσώπων

  • Κατέστρεψαν πινακίδες αγαλμάτων στα Σκόπια για την ελληνικότητα ιστορικών προσώπων
    Η κεντρική πλατεία των Σκοπίων με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Στόχος βανδάλων έγιναν οι ενημερωτικές πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε αγάλματα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στα Σκόπια, και οι οποίες περιγράφουν την ελληνικότητα των ιστορικών προσώπων που απεικονίζονται. Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και η αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας απ’ όλα τα δημόσια κτήρια της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί έγινε αντιληπτό ότι καταστράφηκε η πινακίδα στον «Έφιππο πολεμιστή» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, και ότι κλάπηκαν αυτές στα αγάλματα του Φιλίππου Β’ και της Ολυμπιάδας.

Το πρακτορείο Makfax αναφέρει ότι την Πέμπτη στον «Έφιππο πολεμιστή» τοποθετήθηκε πινακίδα (που αργότερα καταστράφηκε) στην οποία αναγραφόταν σε τρεις γλώσσες ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκε στην αρχαία ελληνική Ιστορία, και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.

Το βράδυ της Πέμπτης άγνωστοι, σύμφωνα με το ΜΙΑ, αφαίρεσαν τις πινακίδες από το μνημείο του Φιλίππου Β’ και αυτό που είναι αφιερωμένο στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

Μήνυμα Κοτζιά στο Twitter
Προτού πάρουν δημοσιότητα οι πράξεις βανδαλισμού στα Σκόπια, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία της ενημερωτικής πινακίδας στο άγαλμα του Αλέξανδρου, τονίζοντας ότι πρόκειται αφενός για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού, και αφετέρου για μια απάντηση σε όσους τον έβριζαν.

Το tweet του Νίκου Κοτζιά αναδημοσίευσε ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος σχολίασε: «Η δικαίωσή σου Νίκο. Η δική σου, του Αλέξη, των συνεργατών μας στο ΥΠΕΞ, όλων μας! Και του κάθε νηφάλιου Έλληναπολίτη που μας εμπιστεύτηκε κόντρα στους αφιονισμένους μακεδονομάχους».