17 Αύγουστος 2019, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2019, 18:11

Λαδανιά, όπως πολυφαινόλες – Το θαυματουργό βότανο της Κρήτης

  • Λαδανιά, όπως πολυφαινόλες – Το θαυματουργό βότανο της Κρήτης
    (Φωτ.: pixabay.com)

Κατά τη μυθολογία, έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Όρισαν λοιπόν ότι η Λαδανιά (κίστος – Cistus incanus) θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη, αυτό όμως ενόχλησε τις θεές επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά – εσωτερικά και εξωτερικά.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο ιδιότητες, θεραπευτική και καλλυντική.

Ο πρώτος λαός που προχώρησε στην συλλογής της ρητίνης του κίστου ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Το χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση (στις μούμιες) και το έκαιγαν σαν λιβάνι στους ναούς.

Στον μινωικό πολιτισμό υπάρχουν ενδείξεις χρήσης του κίστου ως καλλυντικού και θεραπευτικού, ενώ αναφορές υπάρχουν και στον Ηρόδοτο. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στον αλάδανο και στις στυπτικές, θερμαντικές και μαλακτικές ιδιότητες του, ενώ η λαδανιά αποτελεί ένα από τα σαράντα συστατικά που απαιτούνται για την παρασκευή του Άγιου Μύρου.


(Φωτ.: wikipedia.org)

Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης της λαδανιάς ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Την ρητίνη της την χρησιμοποιούν οι Άραβες ως θυμίαμα, ενώ ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας την χρησιμοποιούσε για την αποσκλήρυνση του στομάχου και του εντέρου, και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα. Στο Μεσαίωνα θεράπευε την πανώλη, ενώ στην Αναγέννηση κυκλοφορούσαν αρωματικά χώρου με κύριο συστατικό το λάδανο.

Ο κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιασδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα.

Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη του περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση (εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων).

Θεραπευτικές ιδιότητες

  • Το τσάι της λαδανιάς είναι τρεις φορές πιο υγιές από το πράσινο τσάι.
  • Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί, και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιού.
  • Ανακουφίζει προβλήματα του στομάχου και του εντέρου, και δρα κατά της παχυσαρκίας. Είναι καταπραϋντικό, στυπτικό, σπασμολυτικό, κατά της αϋπνίας, ελαττώνει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, και είναι αναλγητικό.
  • Είναι καλό να χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή κρυολογήματος και άλλων ασθενειών.