16 Αύγουστος 2019, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2019, 17:35

Φωτιά στην Εύβοια: Στο μικροσκόπιο της Πυροσβεστικής όλα τα στοιχεία – Τι λένε για το ενδεχόμενο του εμπρησμού

  • Φωτιά στην Εύβοια: Στο μικροσκόπιο της Πυροσβεστικής όλα τα στοιχεία – Τι λένε για το ενδεχόμενο του εμπρησμού
    Εκκλησάκι ανάμεσα σε καμένα δέντρα στην περιοχή της μονής Μακρυμάλλης στον δήμο Διρφύων Μεσσαπείων, στην Εύβοια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος)

Δεκάδες καταθέσεις έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτές της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια που αν και έχει οριοθετηθεί δεν έχει ελεγχθεί πλήρως. Τα στοιχεία που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα δείχνουν πως ο εμπρησμός είναι πιθανός, ωστόσο δεν υπάρχει στοιχείο που να τον επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία.

Στουπιά και άλλα ευρήματα που εντοπίστηκαν δεν αξιολογούνται προς το παρόν, σε μια τόσο μεγάλη έκταση, αλλά θα συνδυαστούν με καταθέσεις και άλλα στοιχεία.

Η εκδοχή του εμπρησμού αποτελεί μια εκτίμηση, με βάση την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς , τον τρόπο εκδήλωσης, τα σημεία και τις συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά μέχρι να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, όλα είναι ανοιχτά.


Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης από τον Sentinel-2 αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στην Εύβοια
(φωτ.: ESA / Sentinel)

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, ακόμα υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και οι επιτελείς της Πυροσβεστικής δεν την δίνουν ακόμα σε ύφεση, καθώς πολλές φορές ενισχύονται οι άνεμοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, ούτε και μέσα στην χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά, όπου δινόταν η μάχη από χθες λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα έχουν οριοθετήσει τα σημεία που έχουν καεί, προστατεύοντας αυτά όπου δεν έφτασε η πυρκαγιά.

Από το πρωί επιχειρούν συνολικά 11 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων είναι τα δύο ιταλικά και το ένα ισπανικό, που συντρέχουν -μετά το ελληνικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU)-, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα. Οι συντονιστές ελπίζουν ότι μέχρι το βράδυ ίσως να έχει περάσει οριστικά ο μεγάλος κίνδυνος.