17 Αύγουστος 2019, 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2019, 10:04

Η ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο των Ποντικών Άλπεων – Μιλά στο Pontos News ένας εκ των ορειβατών

  • Η ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο των Ποντικών Άλπεων – Μιλά στο Pontos News ένας εκ των ορειβατών
    (Φωτ.: Γιώργος Καισαρίδης)

Ανέβηκαν στο ψηλότερο σημείο των Ποντικών Άλπεων σηκώνοντας την ελληνική σημαία με δάκρυα στα μάτια, έπαιξαν ποντιακή λύρα πάνω στα παρχάρια και ήρθαν πιο κοντά στις ρίζες τους. Ο λόγος για τους Έλληνες ορειβάτες από την Νάουσα Γιώργο Καισαρίδη, Κώστα Μάινο και Θωμά Μητσκόπουλο, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα όνειρο ζωής. «Δεν ήταν για εμένα μόνο μια ορειβατική πρόκληση να διασχίσω τις Ποντικές Άλπεις. Μέσα από αυτό το ταξίδι κατάφερα να βρω το σπίτι των προγόνων μου στην Αργυρούπολη του Πόντου, το οποίο ευτυχώς διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, και μπόρεσα να βρεθώ εκεί και να νιώσω όσα μου είχαν διηγηθεί οι παππούδες μου» αναφέρει στο pontos-news.gr o Γιώργος Καισαρίδης.

Ανέβηκαν στην κορυφή Kascar daği στα 3.937 μέτρα και ύψωσαν με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας επισκεφτήκαμε πολλά σπουδαία σημεία-μνημεία της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου. Όταν φτάσαμε στην Αργυρούπολη έψαξα να βρω το σπίτι των προγόνων μου. Με δάκρυα στα μάτια το βρήκα. Ήταν πίσω από το Φροντιστήριο Αργυρούπολης. Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και μέσα κατοικούσαν Τούρκοι», μας λέει.


Ατελείωτα παρχάρια

Ως λάτρης της ποντιακής μουσικής, ο Γιώργος Καισαρίδης αγόρασε από την Τραπεζούντα μια λύρα για να την φέρει μαζί του στην Ελλάδα. «Το ελληνικό στοιχείο στον Πόντο ζει και βασιλεύει! Από όπου και να περνούσαμε ακούγαμε τον ήχο της ποντιακής λύρας», τόνισε ο ορειβάτης.


Αναμνηστικά από τον Πόντο: Μια κεμεντζέ από την Τραπεζούντα, ένα μαχαίρι από τα Σούρμενα και ένα κομπολόι από το Ερζερούμ

Το ταξίδι των τριών ορειβατών κράτησε συνολικά 10 ημέρες, ενώ στις Ποντικές Άλπεις ανέβηκαν με γκρουπ Τούρκων ορειβατών. Όσο για την κατάκτηση της κορυφής, ο Γ. Καισαρίδης αναφέρει: «Ανεβαίναμε και περνούσαμε από απίστευτα μέρη. Παρχάρια, κορυφές, λίμνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Η κούραση ήταν μεγάλη αλλά μας ωθούσαν οι προγονικές μας μνήμες και το πάθος μας. Πολλοί σταματούσαν γιατί δεν μπορούσαν να συνεχίσουν, εμείς τα καταφέραμε και ανεβήκαμε στο ψηλότερο σημείο των Ποντικών Άλπεων. Σηκώσαμε την ελληνική σημαία στην κορυφή του Πόντου. Εγώ έγραψα στο αναμνηστικό βιβλίο της κορυφής: "Ένας Πόντιος στον τόπο του – Γιωρίκας". Απίστευτο συναίσθημα! Ήταν το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά μου καθώς στις 7/8 που ανεβήκαμε εγώ είχα τα γενέθλιά μου. Έγινα 50 χρόνων».

Ελένη Κάλλη

  • Φωτογραφίες: Γιώργος Καισαρίδης