16 Αύγουστος 2019, 10:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2019, 10:25

Φωτιά Εύβοια: Παραμένει επικίνδυνη αν και οριοθετήθηκε από τους πυροσβέστες

  • Φωτιά Εύβοια: Παραμένει επικίνδυνη αν και οριοθετήθηκε από τους πυροσβέστες
    Αγρότης βοηθά πυροσβέστες που επιχειρούν σε αγρόκτημα κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη της Εύβοιας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών για να απομακρύνουν κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης ή δημιουργίας νέων μετώπων στη φωτιά που έχει κατακάψει παρθένο δάσος στην Εύβοια. Τη νύχτα, και ενώ οι άνεμοι ήταν χαμηλής έντασης, οι πυροσβέστες κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά μέσα στη χαράδρα πριν το χωριό Πλατανιά. Σήμερα, αυτήν την ώρα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Όμως οι πυροσβέστες δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.

Άνδρες έχουν τοποθετηθεί σε ευαίσθητα σημεία, ενώ παράλληλα σαρώνουν όλο το μέτωπο για να σβήσουν και τις τελευταίες «λαμπάδες». Βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς έχουν οριοθετήσει όλο το εύρος της πυρκαγιάς, ενώ όλη τη νύχτα στη μάχη βρισκόταν 390 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 172 άτομα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, όπως επίσης και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού.


Ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ Στέφανος Κολοκούρης και πυροσβέστες επιχειρούν σε αγρόκτημα κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα μέσα στη νύχτα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σημεία με ζώνες πυρασφάλειας, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης ή επέκτασης, αλλά και κάθε κίνδυνο για τα χωριά. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεωθεί το καταπονημένο για πολλές ώρες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει κάψει 24.000 στρέμματα γης από τα οποία περισσότερα από 10.000 στρέμματα είναι συμπαγές πευκοδάσος.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους και μετρούν τις πληγές τους, ενώ παράλληλα δεν λείπουν και τα μέτρα προστασίας περιμετρικά των χωριών, καθώς η οποιαδήποτε αναζωπύρωση που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο δημιουργεί προβλήματα.

Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την πλευρά της πυροσβεστικής σε σχέση με την έναρξη της φωτιάς, ήδη οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής που βρίσκονται από την πρώτη ώρα στην περιοχή έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία σημεία με μικρή διαφορά χρόνου σε μια απόσταση 1.500 περίπου μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη. Τόσο οι τοπικές Αρχές όσο και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τη βεβαιότητα ότι ξεκίνησε από ανθρώπινα χέρια.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Παλαμιώτη.