15 Αύγουστος 2019, 16:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2019, 16:16

Επίτιμος δημότης Ύδρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

  • Επίτιμος δημότης Ύδρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον δήμαρχο Ύδρας Γεώργιο Κουκουδάκη

Επίτιμος δημότης Ύδρας αναγορεύτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα, παρουσία του μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, του επισκόπου Θεσπιών Συμεών, πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των τοπικών Αρχών, κλήρου και πλήθους πιστών.

Για την παρουσία του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας που «αποτελεί μεγάλη τιμή και ευλογία για το νησί» και που «λαμπρύνει αδιαμφισβήτητα τις εορταστικές εκδηλώσεις», μίλησε ο δήμαρχος του νησιού Γεώργιος Κουκουδάκης, ο οποίος τον καλωσόρισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως είπε, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας γενικότερα. «Η αγάπη προς τους ασθενέστερους είναι έκδηλη σε ολόκληρη την αρχιερατική σας πορεία», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως πρόκειται για πορεία που την χαρακτηρίζει η αθόρυβη, αλλά πλούσια δράση και προσφορά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του «στο όμορφο και ιστορικό νησί της Ύδρας για την εορτή της Παναγίας, για την εορτή των όπου γης Ελλήνων, για την εορτή των όπου γης Ορθοδόξων ανεξαρτήτως εθνικότητας, για την εορτή όλης της οικουμένης», ενώ τόνισε πως «η διάκριση αυτή δεν αποτελεί για μένα ένα τυπικό γεγονός, αλλά μια δυνατότητα άντλησης γνώσης, μνήμης και διδαχής από την απώτερη και πρόσφατη ιστορία της Ύδρας, αλλά και έμπνευσης για το μέλλον».

Επιπλέον, μίλησε για την πορεία του τόπου από την πρώιμη ιστορία της Ύδρας, η απαρχή της οποίας ανάγεται στην Ύστερη Νεολιθική εποχή, μέχρι την Ύδρα του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, αλλά και την Ύδρα της νεότερης ιστορίας, με αναφορά στην παράδοση, στον πολιτισμό, στην Ορθοδοξία, στην τέχνη, στον τουρισμό, στην ναυτιλία.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κάνει λόγο για την τεράστια ναυτική δύναμη που απέκτησε το νησί στα τέλη του 18ου αι. και στις αρχές του 19ου, ενώ έκανε αναφορά για τις σημαντικές προσωπικότητες της Ύδρας, όπως ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου κ.ά., αλλά και για τις σπουδαίες και επιφανείς προσωπικότητες που αναδείχτηκαν σε όλο το φάσμα της θεσμικής έκφρασης της πατρίδας μας, καθότι η Ύδρα έδωσε στην πατρίδα έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας, έναν Αρχιεπίσκοπο, τον μακαριστό κυρό Δωρόθεο Κοτταρά, πρωθυπουργούς, πολλούς υπουργούς, μητροπολίτες αλλά και σπουδαίους ακαδημαϊκούς.

«Η Ύδρα αποτέλεσε τόπο έμπνευσης για τον Σεφέρη, τον Γκίκα, τον Εγγονόπουλο, τον Βυζάντιο και πολλούς άλλους, αλλά και θέλγητρο για επώνυμους και ανώνυμους από όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς οι αναφορές αυτές δεν εξαντλούν την ιστορία της Ύδρας, αντιθέτως αποτελούν μονάχα ενδεικτικά σημεία, τα οποία φανερώνουν ότι αυτός εδώ ο τόπος κομίζει ένα ιδιαίτερο πνευματικό φορτίο».

Ο Ιερώνυμος πρόσφερε στον δήμαρχο μια ασημένια εικόνα του Αποστόλου Παύλου που μεταφέρει το χριστιανικό μήνυμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, για να επισημάνει πως «σε μια εποχή που αποχριστιανίζεται, η Ευρώπη είναι ένα σημείο που θα θυμίζει ότι η αρχή του χριστιανισμού ήταν στην Πνύκα κάτω από την Ακρόπολη».

  • Πηγή: ecclesia.gr / Μ. Αδαμόπουλος.
  • Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης.